Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) gruodžio 30 dieną paliko galioti spalį priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo nutartį. Pastarasis nutarė, kad ministerija prašymą pateikė pavėluotai.

Vyriausybę atstovavusi advokatų kontora „TGS Baltic“ vėliau atsiųstame komentare patikslino, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas savo nutartyje konstatavo, jog Susisiekimo ministerija pavėluotai pateikė prašymą dėl bylinėjimosi išlaidų atlyginimo, o LVAT 2019 m. gruodžio 30 d. nutartyje tai paneigė, nurodydamas, jog visi reikiami dokumentai dėl išlaidų atlyginimo buvo pateikti laiku ir įstatyme nustatyti terminai nebuvo praleisti.

Pasak LVAT, Susisiekimo ministerija nepagrindė fakto, kad jai byloje buvo būtina naudotis išorės advokatų pagalba, nepaisant ginčo pobūdžio, sudėtingumo ir bylos apimties.

Anot teismo, ministerija turi Teisės ir personalo skyrių, kuris buvo pakankamai kvalifikuotas atstovauti ministerijai ginče su „Skinest“.

„Ministerija turi Teisės ir personalo skyrių, kuriame dirba teisininkai, turintys aukštąjį universitetinį (...) išsilavinimą ir į jų vykdomas funkcijas įeina atstovavimas ministerijos ir valstybės interesams teismuose“, – rašoma LVAT nutartyje.

Vyriausybei byloje atstovavo advokatų kontoros „TGS Baltic“ advokatai Valentinas Mikelėnas, Karolis Smaliukas ir Gytis Kaminskas.

Ginčas byloje kilo dėl Vyriausybės sprendimų, kuriais „Skinest“ grupė buvo faktiškai pašalinta iš „Lietuvos geležinkelių“ konkursų.

LVAT pernai rugpjūtį paskelbė, kad Vyriausybė teisėtai pripažino, jog „Skinest“ turi „nacionaliniam saugumui didinančių riziką ar keliančių grėsmę ryšių su Europos Sąjungai ir NATO nepriklausančių užsienio valstybių institucijomis ar tų valstybių asmenimis“.

Bendrovės „Skinest Baltija“, „Skinest Rail“, „Skinest Grupp“ bei jų savininkas Olegas Osinovskis teismui skundė vyriausybinės komisijos išvadą ir Vyriausybės sprendimą, kad „Lietuvos geležinkelių“ ir „Skinest“ planuotas daugiau kaip 3 mln. eurų vertės pabėgių pirkimo sandoris neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Teismas pažymėjo, kad O. Osinovskis palaiko glaudžius ryšius su Rusijos verslininkais, siejamais su Rusijos prezidento Vladimiro Putino aplinka.

Po Vyriausybės sprendimo „Lietuvos geležinkeliai“ nepasirašė sutarties su „Skinest Baltija“, nors įmonė buvo pasirinkta konkurso nugalėtoja. Sutartis buvo pasirašyta su antros vietos laimėtoja įmone „Swetrak“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)