Nenorėjusi likti įvardinta Vilniaus mažosios prekybos asociacijos atstovė DELFI pasakojo, kad paviljonai šiandien dažniausiai yra įsikūrę miegamuosiuose rajonuose, o net trečdalį visos apyvartos sudaro alkoholinių gėrimų, o tiksliau, alaus prekyba, todėl jai nutrūkus pasekmes bus labai skaudžios.

„Daugelis žmonių, kada statė paviljonus ir juos atnaujino iš senų kioskų, ėmė paskolas, o tai – didelis įsipareigojimas.

Neįsivaizduoju, kaip paviljonų savininkai, kurių didelė dalis yra ir vyresnio amžiaus žmonės, išsilaikys, juk mokesčiai lieka tie patys“, – kalbėjo ji.

Moteris įsitikinusi, kad dėl tokio įstatymo įsigaliojimo, kuris nuo sausio 1-osios skelbia draudimą nestacionariuose statiniuose, tarp jų, ir paviljonuose, prekiauti alkoholiniais gėrimais, prekybos centrai įgauna monopolines teises prekiauti alkoholiu.

„Juk tai tokia pati uždara patalpa, ne kokia lauko kavinė. Darbo valandos pas mus fiksuotos, tokios, kaip ir leidžiama prekiauti alkoholiu, dirbame iki 20 val.“, – DELFI aiškino moteris bei pridūrė, kad paviljonuose, kadangi didieji prekybos tinklai jų produkcijos nepriimdavo, ją realizuodavo ir mažieji aludariai.

Galiausiai, Vilniaus mažosios prekybos asociacijos atstovė tikino, kad įstatymui įsigaliojus paviljonai bus priversti užsidaryti.

„Manome, kad įsigaliojus įstatymui paviljonai bankrutuos, užsidarys. Įsivaizduokite, juk reikia išlaikyti žmones, dirba pardavėjos, mokėti joms atlyginimus, mokėti mokesčius, o dar nuo Naujų kyla minimalus atlyginimas.

Dirbame su kasos aparatais, jokių pažeidimų nėra, niekas nesiskundžia. Ateina monopolizmas ir yra pažeidžiamas konkurencijos įstatymas“, – telefonu teigė ji.

DELFI susisiekė su Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja, šiuo metu laikinai vadovaujančia departamentui Gražina Belian, kuri patvirtino, kad nuo sausio 1-osios išties įsigalioja draudimas nestacionarios prekybos vietose, įskaitant ir paviljonus, prekiauti alkoholiniais gėrimais.

„Ši nuostata buvo priimta daugiau nei prieš dvejus metus ir ūkio subjektai turėjo pakankamai laiko pasiruošti šioms naujovėms.

Buvo vertinama, kiek ūkio subjektams reikia laiko pasiruošti pakeitimams, juolab, kad prekiauti kioskuose Lietuvoje yra seniai uždrausta. O būdavo ir taip, kad sustatydavo du kioskus ir jau išeidavo paviljonas“, – kalbėjo NTAKD atstovė.

Paklausta, kada prasidės tikrinimai, kaip naujųjų draudimų laikomasi, moteris aiškino, kad departamento tikslas nėra sausio pirmomis dienomis lėkti bausti prekybininkus. Ji tikino, kad pirmąjį mėnesį nepaisantys įstatymo bus įspėjami, o vėliau baudos prasidės nuo 300 Eur ir didės.

„Mums svarbiausia, kad visi ūkio subjektai laikytusi sąlygų“, – teigė ji.

DELFI primena, kad nuo 2020 m. sausio 1 d. nebelieka sezoninių licencijų, suteikiančių teisę prekiauti alkoholiniais gėrimais kurortinio, poilsio bei turizmo sezono laikotarpiu, rūšies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (252)