Pasak operatorės, sprendimas žengti šį žingsnį priimtas dėl mažo rentabilumo ir didėjančių priežiūros išlaidų.

Švedijos naujienų agentūra TT pranešė, kad reaktorius „Ringhalsas 2“ pietvakarių Švedijoje buvo visam laikui sustabdytas remiantis 2015 metais priimtu jo savininkų – Švedijos valstybinės energetikos grupės „Vattenfall“ ir Vokietijos energetikos bendrovės „Uniper“ – sprendimu.

Ringhalso jėgainė, esanti maždaug už 65 kilometrų į pietus nuo antrojo pagal dydį Švedijos miesto Geteborgo, yra viena iš trijų Švedijos atominių elektrinių, kurioje iki šiol buvo gaminama 15–20 proc. visos šalyje suvartojamos elektros energijos.

Bendrovė „Vattenfall“ savo tinklalapyje teigia, kad Ringhalso jėgainė yra didžiausia jėgainė visame Šiaurės Europos šalių regione.

„Žinoma, kad šiuo metu jaučiame tam tikrą liūdesį“, – naujienų agentūrai TT teigė reaktoriaus „Ringhalsas 2“ uždarymo projekto vadovas Larsas Bjornkvistas.

Pastaraisiais metais Švedijoje vyko intensyvios politikų ir piliečių diskusijos apie branduolinės energijos privalumus ir trūkumus.

2010 metais Švedijos įstatymų leidėjai priėmė sprendimą leisti pakeisti esamus šalies branduolinius reaktorius naujais. Ne vienerius metus vykdytos nuomonių apklausos rodo, kad dauguma švedų pritaria šiai iniciatyvai.

Visgi elektrinių operatorės ilgą laiką skundėsi, kad Švedijos mokestis už branduolinės energijos gamybos pajėgumus ir didelių investicijų į saugą poreikis pavertė atominę energiją nepagrįstai brangiu energijos gamybos būdu šalyje. Švedijos įstatymų leidėjai 2016 metais sutarė iki šių metų pabaigos visiškai panaikinti branduolinės energijos gamybos pajėgumų mokestį.

„Vattenfall“ ir „Uniper“ taip pat nusprendė 2020 metų pabaigoje išjungti pirmąjį Ringhalso jėgainės reaktorių, o trečiasis ir ketvirtasis reaktoriai turėtų veikti iki 2040-ųjų.

Reaktoriaus „Ringhalsas 1“ radioaktyviųjų atliekų tvarkymo darbai turėtų būti pradėti nedelsiant, o pirmasis ir antrasis reaktoriai bus išmontuoti iki 2022 metų pabaigos. Visas eksploatavimo nutraukimo procesas užtruks mažiausiai aštuonerius metus, pranešė TT.

Uždarius reaktorių „Ringhalsas 1“, Švedijoje liks iš viso yra septyni reaktoriai trijose atominėse elektrinėse: trys Forsmarko jėgainėje, esančioje į šiaurę nuo Stokholmo, vienas reaktorius Oskašhamno jėgainėje Švedijos pietryčiuose ir trys reaktoriai Ringhalse.

Šie reaktoriai gamina apie 40 proc. elektros energijos Švedijoje, turinčioje 10 milijonų gyventojų.