Atostoginių skaičiavimas, kaip DELFI pasakojo specialistė, priklauso nuo prieš tai buvusių trijų mėnesių darbo dienų skaičiaus ir gauto darbo dienos įkainio vidurkio.

Jį kiekvienas gali apsiskaičiuoti sudėjus praėjusių trijų mėnesių (nuo planuojamų imti atostogų) bendrą atlyginimą ir jį padalinus iš buvusio to laiko darbo dienų skaičiaus. Tada gautą vienos dienos kainą reikėtų padauginti iš tiek, kiek dienų ruošiamasi atostogauti.

Visgi, kaip pabrėžė, svarbu nepamiršti, kad kai yra skaičiuojami atostoginiai, yra imamas vidutinis trijų praėjusių mėnesių įkainis už darbo dieną.

„Kalbant apie lapkritį, tai rugpjūčio, rugsėjo ir spalio mėnesių.

Lentelėje matote, šiuo atveju dienos kaina yra nuo 61 iki 59 Eur ir mes brangią dieną (lapkr. mėn. d.d. vidurkis 65 Eur) pakeičiame į pigesnę (rugpjūtis, rugsėjis ir spalis – nuo 61 iki 59 Eur). Ir mano 10 d.d. atostoginiai išeina mažesni“, – skaičiavo ji.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacija paskaičiavo, kaip keistųsi atostoginiai žmogaus, uždirbančio 1300 eurų, neatskaičius mokesčių, priklausomai nuo mėnesio, kurį pasirinktų. Pasirinkus atostogauti lapkritį, galima prarasti net apie 50 eurų. O liepą ar sausį atostogaujant gauti 38 eurais daugiau.

Visgi geležinė taisyklė, kurią galima taikyti, anot D. Čibirienės yra tokia, kad jeigu tame mėnesyje, kurį planuojama imti atostogas, darbo dienų skaičius yra 20, o prieš tai buvo mėnesiai, kurie turėjo daugiau darbo dienų, tai vadinasi jų vidurkiai bus mažesni ir tavo atostoginiai bus mažesni.

Pasak specialistės, 2020-aisiais geriausia atostogauti bus sausį ir liepą, o blogiausias mėnuo – lapkritis.

„2020 m. yra įdomūs, nes pernai dauguma mėnesių buvo blogi atostogoms, o šiemet daug gerų mėnesių. Visai neblogai atostogauti ir kovą, balandį – jokio skirtumo, birželį irgi neblogai“, – lygino ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)