Jei ši banga dužtų esant sulėtėjusiai ekonomikai, ji galėtų pridaryti dar daugiau žalos, nes apimtų ir privačias, ir valstybių įmones, skelbiama naujoje ataskaitoje, kurioje fiksuojami keturi skolų augimai 1970–2018 laikotarpiu.

„Dėl paskutinės skolų bangos apimties, greičio ir platumo sunerimti turėtume visi, – pareiškime sakė PB vadovas Davidas Malpassas. – Savaime aišku, pats metas taisyti kryptį.“

PB ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) atstovai dėmesį į augančią pasaulio skolą pakartotinai atkreipia jau daug metų, tačiau pastaroji ataskaita dar griežtesnė, ja dar garsiau kreipiamasi į šalių vyriausybes, kad šios imtųsi veiksmų užkirsti kelią skolų krizei.

TVF pranešė, kad pasaulio skola 2018 m. pabaigoje pakilo iki 188 trilijonų dolerių, šis rodiklis yra beveik lygus 230 proc. pasaulio ekonomikos vertės.

PB ataskaitoje pabrėžiamas „stulbinamas“ augančios ekonomikos ir besivystančių šalių skolų augimas – „didžiausio masto, greičiausias ir labiausiai paplitęs (jose) per pastaruosius 50 metų“.

Skola mažėjo 2008 m. krizės laikotarpiu, bet dėl žemų paskolų palūkanų nuo 2010-ųjų skola šiose šalyse išaugo iki visų laikų didžiausios, siekiančios 170 proc. jų BVP, arba 55 trilijonų dolerių.

Daugiausiai skolos augo Kinijoje (daugiau nei 20 trilijonų dolerių), tačiau Pekinas taip pat tapo dideliu skolintoju mažas pajamas gaunančioms šalims.

Ataskaitoje perspėjama, kad dabartinė skolų banga „gali sutapti su istorijoje (pasikartojančiu) modeliu ir baigtis finansine krize šiose ekonomikose“, ypač jei augs palūkanų normos arba staiga ištiks pasaulinis sukrėtimas.

Išvengti krizės arba, jei jau ištiktų, ją palengvinti padėtų geresnė skolų vadyba, pagerinta mokesčių rinkimo sistema, lankstūs valiutų kursai, griežtesni fiskaliniai reikalavimai išlaidoms reguliuoti, sakė PB atstovai.

„Nors gali atrodyti, kad pastaroji pasaulio skolų banga gali būti valdoma, – sakė D. Malpassas, – lyderiams reikia įsisąmoninti galimą pavojų ir perkelti šalis į saugesnę teritoriją pagal investicijų ir skolų kokybę ir kiekį – geriau anksčiau nei vėliau.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)