Kongresų centras bus kuriamas vietoje nebenaudojamų Vilniaus sporto ir koncertų rūmų.

Rekonstrukcijos klausimai daug metų kėlė ginčus tarp valdžios atstovų ir žydų, nes būsimasis Kongresų centras yra Šnipiškių žydų kapinių vietoje.

„Turto bankas“ ketvirtadienį pranešė, kad su Lietuvos žydų bendruomene ir Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetu suderino rūmų rekonstrukcijos ir pritaikymo konferencijoms, kongresams ir kitiems kultūriniams renginiams techninio projekto ir Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių teritorijos išsaugojimo sprendinius.

„Susiderinti esminiai pastato rekonstrukcijos sprendiniai Šnipiškių kapinių teritorijoje ir Šnipiškių kapinių teritorijos sutvarkymo sprendiniai“, – teigiama pranešime.

Techninio projekto sprendiniai yra parengti vadovaujantis Vilniaus žydų Šnipiškių senųjų kapinių vietos teritorijos ir apsaugos zonos paveldosaugos sąlygomis, patvirtintomis 2009 metų protokolu.

Šis protokolas buvo pasirašytas tarp Lietuvos vyriausybės ir Lietuvos žydų bendruomenės.

„Džiugu, kad pavyko sutarti šiuo mūsų valstybei ir Lietuvos žydų bendruomenei svarbiu klausimu. Šis sutarimas leidžia nedelsiant pradėti Kongresų centro rekonstravimo darbus, kartu užtikrinant deramą pagarbą senųjų Šnipiškių kapinių atminimui“, – pranešime cituojamas Vyriausybės vicekancleris Deividas Matulionis.

Turto banko“ generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius sakė, kad pasiektas susitarimas ne tik padės tvirtą pagrindą projekto įgyvendinimui, tačiau yra ir pavyzdys sėkmingo dviejų kultūrų bendradarbiavimo, apsaugant istorinį paveldą.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky teigė, kad organizacijos tikslas yra „nedrumsti mirusiųjų sielų ramybės ir parodyti jiems deramą pagarbą“.

„Jeigu neišliko antkapiniai paminklai, ten palaidotų žydų atmintis turi būti įamžinta oriai. Buvusios kapinės turėtų tapti tai primenančią miesto dalimi. Įamžinimas turi atitikti judaizmo reikalavimus ir kanonus. Neabejoju, kad to mes ir pasieksime“, – kalbėjo F. Kukliansky.

Vystant Vilniaus kongresų centrą, 2020-aisiais „Turto bankas“ planuoja paskelbti komplekso operatoriaus konkursą. Atsirinktas operatorius valdys centrą ir užtikrins nenutrūkstamą veiklą jame.

Taip pat kitąmet planuojama atsirinkti generalinį rangovą pastato rekonstrukcijai. Planuojama, kad Vilniaus kongresų centras savo veiklą pradės 2022 metų pabaigoje – 2023 metų pradžioje.

Naujajame komplekse bus iki dešimties salių, kur galės vykti kongresai, konferencijos ir kiti kultūros renginiai. Centro patalpose veiks trys maitinimo įstaigos, kurios bus skirtos aptarnauti renginių lankytojus, o vienu metu čia galės apsilankyti iki 4800 lankytojų.

Techninį projektą įgyvendina konkursą laimėjęs konsorciumas, susidedantis iš bendrovių „Archimenai“, „Projektavimo ir restauravimo institutas“, „Vilniaus architektūros studija“ ir Sigito Kuncevičiaus projektavimo firmos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)