Dvi paskolos bus naudojamos perskirstyti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo kaštus ilgesniam laikui ir įsigyti laivą-saugyklą.

Seimas antradienį po svarstymo pritarė tai numatančio nutarimo projektui.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigė, jog tikisi palankaus sprendimo Seime, nes tai leistų jau nuo sausio sumažinti terminalo išlaikymo kaštus.

Jis priminė, jog Vyriausybė kartu ieško būdų, kaip sumažinti bendrovės „Ignitis“ importuojamų SGD, būtinų palaikyti terminalo veiklą, kainą. Šias dujas – iš viso keturis didelius laivus per metus – įmonė kur kas brangiau nei rinkoje perka iš Norvegijos „Equinor“, o sutartis galioja iki 2024 metų.

„Antrasis žingsnis yra būtinojo kiekio kontrakto su „Equinor“ klausimo sprendimas, kas bus daroma kitais metais. Ir šiuo klausimu jau esu pradėjęs dialogą su Norvegijos vyriausybe, su Norvegijos ministru. Tikrai ieškosime būdų, kad šio kontrakto našta būtų sumažinta ir optimizuota“, – BNS sakė Ž. Vaičiūnas.

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisijos pirmininkas „valstietis“ Virgilijus Poderys teigia balsuodamas susilaikysiantis, bet neabejoja, jog Seimas balsuos už.

„Įstatyme užtektų parašyti, kad „Klaipėdos nafta“ ar Energetikos ministerija turi užtikrinti SGD tiekimą ir taškas. Aišku, ekonomiškai, racionaliai ir optimaliai. Ir po to neatidenginėti kortų. Nes dabar neturime derybinės pozicijos, jeigu reikės 2022 metais kalbėti ar su dabartinio (laivo-saugyklos – BNS), ar su kitų laivų pardavėjais“, – BNS kalbėjo V. Poderys.

Ž. Vaičiūnas teigia, kad sąlygos skolintis iš NIB šiuo metu yra ypač palankios – palūkanų norma sieks iki 1 proc. visam paskolų laikui. Pirmoji paskola būtų naudojama jau nuo sausio, o antroji – nuo 2025 metų, iki tol kasmet mokant 100 tūkst. eurų metinį rezervavimo mokestį.

Neoficialiomis BNS žiniomis, NIB valdyba, pirmą paskolą patvirtinusi dar vasarą, jau yra pritarusi ir antrai paskolai, o sutartis su banku numatoma pasirašyti gruodžio pabaigoje.

„Klaipėdos nafta“ iki 134,15 mln. eurų NIB paskolą naudos iki 2044 metų paskirstant laivo-saugyklos nuomos kaštus (jie nuo 2020 metų mažėtų 45 proc. – nuo 62 mln. iki 36 mln. eurų), o dar iki 158,4 mln. eurų paskola bus naudojama 2024 metais įsigyti „Independence“ arba kitą tokį laivą.