„Euro zonos ekonomika 2019-uosius užbaigs su itin prastais duomenimis – verslas kovoja su stagnuojančia paklausa ir liūdnomis ateinančių metų prognozėmis“, – sakė vyriausiasis „IHS Markit“ ekonomistas Chrisas Williamsonas.

Naujausi užfiksuoti duomenys sutampa su niūriomis Europos centrinio banko (ECB) prognozėmis – bankas skaičiuoja, kad 2020-aisiais euro zonos ekonomika paaugs menkais 1,1 proc.

„Gruodžio ekonomikos negalavimą sukėlė pramonė, kurios gamyba krinta greičiausiais tempais nuo 2012-ųjų“, – sakoma ataskaitoje.

„IHS Markit“ taip pat pranešė, kad gruodį užfiksuoti euro zonos verslo pasitikėjimo rodiklio PMI duomenys išliko tokie pat, kaip ir lapkritį, – rodiklis siekia 50,6 punkto. Rodiklio reikšmė, esanti virš 50 punktų, rodo plėtrą – tai reiškia, kad verslo nuotaika kol kas laikosi pozityvioje teritorijoje.

Pasak ekonomikos duomenų biuro, Vokietijos verslo aktyvumas krinta jau ketvirtą mėnesį iš eilės – šalies ekonomiką destabilizavo JAV ir Kinijos prekybos karas ir smunkanti automobilių paklausa. Prancūzijos ekonominiai duomenys gruodį buvo geresni nei Vokietijos, tačiau apklausa rodo, kad šalies augimas metų pabaigoje šiek tiek smuko.

Nepaisant protestų bangos, Prancūzijos ekonomika „padeda palaikyti euro zonos augimą“, pridūrė Ch. Williamsonas. Tačiau Prancūzijos finansų ministras Bruno Le Maire pirmadienį pranešė, kad šalies ekonominio augimo prognozės buvo sumažintos nuo 1,4 iki 1,3 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)