Priimtame įstatyme numatoma, kad kitais metais valstybės biudžetas turėtų gauti apie 11,529 mlrd. eurų pajamų. Jame numatyta per 12,705 mlrd. išlaidų. Detaliau apie pajamų šaltinius ir asignavimų valdytojus – grafike.


Posėdyje kelias valandas vyko diskusijos dėl Seimo narių pasiūlymų, o balsuojant pritarta tiems, kuriuos palaikė Vyriausybė.

Prieš balsavimą Seimo Biudžeto ir finansų komitetas pirmininkas Valius Ąžuolas ragino palaikyti biudžetą.

„Kiek buvo išsakyta baimių ir nuogąstavimų, kad nebus rasti sprendimai, nebus rasti finansai švietimui, kultūros darbuotojams, kitiems. Bet visi sprendimai rasti. Žinoma, visada norėtųsi daugiau, bet per 3 metus visoms sritims buvo didinimai. Tiek atlyginimai, tiek įvairios socialinės išmokos – taip ir su šiuo biudžetu. Bus didinamos ir socialinės grupės tikrai pajus tą didėjimą“, – sakė jis.

Tuo metu Seimo narė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė, kad šis biudžetas simbolizuoja gilią nepagarbą šalies piliečiams.

„Kai kurie nauji mokesčiai įsigalioja likus mažiau nei dviem savaitėms. Valdantieji keičia taisykles taip, kaip patogu jiems, o ne mums visiems – mokesčių mokėtojams. Šiuo biudžetu galutinai užtvirtintas labai skeptiškas požiūris ir nepasitikėjimas iniciatyviu, dirbančiu ir kuriančiu žmogumi, kuris yra būtina Lietuvos ateities sąlyga“, – sakė ji.

Nurėžė keliams ir klimato kaitai

Pirmadienį Vyriausybės posėdyje pritarta kai kuriems Seimo narių pasiūlymams didinti biudžeto išlaidas, todėl teko sumažinti Kelių fondui ir Klimato kaitos programai skiriamas lėšas.

Ministrų kabinetas sutiko 798 tūkst. eurų skirti Valstybinei saugomų teritorijų tarnybai, 4 mln. eurų – nemokamam aukštajam mokslui bakalauro studijoms, 40 tūkst. eurų – Vilniaus apygardos teismui, 1,5 mln. eurų – Vyriausiajai rinkimų komisijai, 40 mln. eurų – vaiko pinigams, 15,9 mln. eurų – pensijoms, 2 mln. eurų – muitinei.

Vyriausybė iš dalies pritarė pasiūlymams 1 mln. eurų skirti ikimokykliniam ugdymui, 150 tūkst. eurų – bibliotekai Kuršėnuose, 80 tūkst. eurų – iniciatyvai „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“, 350 tūkst. eurų – gimnazijos rekonstrukcijai Pabradėje, 2,139 mln. eurų – Aplinkos ministerijai, 800 tūkst. eurų – Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui.

Saulius Skvernelis, Rita Tamašūnienė

Kitiems Seimo narių pasiūlymams Vyriausybė nepritarė arba jie nedidino bendros asignavimų sumos.

Nurodyta, kad Susisiekimo ministerija 2020 metais mokėjimams iš Kelių priežiūros ir plėtros programos gali naudoti 139 mln. eurų mažesnę sumą, o Aplinkos ministerija iš Klimato kaitos programos – 18 mln. eurų mažesnę sumą.

Didesnės pensijos ir vaiko pinigai

Kaip rašoma Vyriausybės pranešime, pritarta prezidento Gitano Nausėdos siūlymui didinti senjorų pensijas nuo ateinančių metų sausio 1 dienos.

„Bazinės pensijos indeksavimui papildomai skiriama 31,8 mln. eurų. Bendrai Seimui tam pritarus, vidutinė senatvės pensija kitais metais didės 30 eurų (nuo 345 iki 375 eurų), o vidutinė pensija su būtinuoju stažu – 32,5 eurais (nuo 364,5 iki 397 eurų).

Taip pat pritarta Seimo narių siūlymui išmokoms vaikams mokėti. „Vaiko pinigai“ padidės 10 eurų (nuo 50 iki 60 eurų), o „Vaiko pinigai“ neįgaliems, gausių ir nepasiturinčių šeimų – 20 eurų (nuo 20 iki 40 eurų). Tam papildomai skiriama 40 mln. eurų.

Vyriausybės posėdžio metu taip pat pritarta nemokamam aukštojo mokslo bakalauro studijų finansavimui. Tam 2020 m. skiriama 4 mln. eurų. Dar 1 mln. eurų skiriama kolektyvinės sutarties įsipareigojimų vykdymui užtikrinti ir finansinėms paskatoms, siekiant optimizuoti valstybinių ir savivaldybių mokyklų mokytojų, dirbančių pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo programas, skaičių, sukurti.

Aplinkos ministerijos pavaldžių įstaigų darbo užmokesčiui didinti Vyriausybė nusprendė papildomai skirti 2,9 mln. eurų, o muitinės sistemos statutinių pareigūnų darbo užmokesčiui – 2 mln. eurų.

Vyriausybės posėdžio metu taip pat pritarta Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentui aprūpinti gaisrų gesinimo ir gelbėjimo darbų priemonėmis papildomai skirti 800 tūkst. eurų bei ugniagesių komandoms sukomplektuoti – papildomai skirti 3 mln. eurų.

Atsižvelgiant į tai, kad Seime svarstant Stambios prekybos mokesčio ir Finansų rinkos dalyvių mokesčių įstatymų projektus buvo nuspręsta padaryti pertrauką, taip pat priimti Pelno mokesčio įstatymo pakeitimai, papildomai apmokestinantys kredito įstaigų pelną, o motorinių transporto priemonių registracijos mokesčio įsigaliojimo terminas numatomas nukelti į 2020 metų liepos 1 dienos, Vyriausybė pritarė siūlymui patikslinti 2020 metų biudžete numatytas pajamas jas sumažinant 30 mln. eurų“, – rašoma pranešime.

Vyriausybė nurodo, kad ateinančių metų biudžetas atitinka fiskalinės drausmės taisykles. 2020 metais biudžeto įstatymo projekte numatytas 0,2 proc. BVP valdžios sektoriaus perteklius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (450)