„Ši sutartis nėra tik apie žemės ūkį ir kitas sritis. Mes šį susitarimą vertiname kaip pirmą žingsnį integruojant dvi labai skirtingas sistemas abipusei naudai gauti“, – sakė prekybos įgaliotinis R. Lighthizeris.

Vadinamoji pirminė prekybos sutartis buvo paskelbta penktadienį. Joje, be kita ko, yra įtraukti straipsniai apie intelektinės nuosavybės apsaugą, technologijas, valiutas ir finansines paslaugas.

Nors sutartis vis dar yra verčiamas į kinų kalbą, R. Lighthizerio teigimu, „jis jau visiškai užbaigtas“. Kol kas neaišku, kada ji bus pasirašyta, tačiau prekybos įgaliotinis tvirtino, kad tai gali įvykti jau sausį.

Pasak jo, Kinija įsipareigojo per ateinančius 2 metus įsigyti amerikietiškų prekių už 200 mlrd. dolerių, todėl esą JAV eksportas į Kiniją kitąmet turėtų augti dvigubai.

Vašingtonas savo ruožtu atšaukė naujų muitų įvedimą, kurie turėjo įsigalioti jau šį sekmadienį. Taip pat Jungtinės Valstijos perpus sumažino rugsėjo 1-ąją įvestus muitus 120 mlrd. dolerių vertės kiniškų prekių importui.

Tiesa, R. Lighthizerio teigimu, nors sutartis „nepaprasta“, ji yra tik pirminė.

„Tai tikrai nepaprasta sutartis, tačiau ji neišspręs visų problemų“, – CBS sakė R. Lighthizeris.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)