„Mano mintis labai aiški – mes esame pasirengę. Nusprendėme, kokie yra mūsų prioritetai“, – sakė Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininkas Charles'is Michelis, atvykęs į EVT viršūnių susitikimą, kur ES valstybių vadovai aptars JK rinkimų baigtį ir sausio 31 planuojamą šalies pasitraukimą iš ES.

„Tikiuosi, kad bus lojalios derybos, geros derybos“, – pridūrė Ch. Michelis, pirmininkaujantis EVT viršūnių susitikimams, kuriuose dalyvauja 28 ES valstybių, tarp kurių kol kas yra ir Jungtinė Karalystė, vadovai.

Buvęs Belgijos premjeras sakė besitikintis, kad „britų parlamentas greitai ratifikuos“ išstojimą susitarimą, suderėtą Londono ir ES, „kad galėtume ramiai, tyliai, bet su dideliu ryžtu pradėti derybas dėl tolesnio etapo“.

ES šalių lyderiai penktadienį, baigiant dvi dienas trukusį viršūnių susitikimą, ketina paskelbti dokumentą dėl „Brexito“. Ketvirtadienį susitikime dominavo diskusijos dėl klimato.

Pagal naujausią dokumentą, kurį pavyko gauti naujienų agentūros AFP žurnalistams, 27 ES valstybių lyderiai ragins siekti „kuo artimesnių santykių su JK ateityje“, tuo pačiu perspėdami dėl to, kad „santykiai ateityje turės būti paremti teisių ir pareigų subalansavimu ir užtikrinti lygų žaidimo lauką“ verslo ir prekybos taisyklių srityse.

EVT taip pat paprašys Europos Komisijos pateikti „visapusišką įgaliojimų projektą ateities santykiams su JK iškart po šios išstojimo“.

ES ir JK prekybos deryboms vadovaus vyriausiasis ES derybininkas Michelis Barnier, kurio veiksmus lyderiai stebės „ir, prireikus, teiks pagalbą, atitinkančia ES interesus“, sakoma ES šalių lyderių dokumento išvadose.