Gruodžio 10 dieną Seimas po svarstymo pritarė Guodos Burokienės pasiūlymui nustatyti vienodo dydžio socialinio draudimo įmokų bazę visiems savarankišką veiklą vykdantiems asmenims.

Šiuo metu individualios veiklos vykdytojams ir ūkininkams bei jų partneriams (kurių ūkis ne mažesnis nei 4 ekonominio dydžio vienetai) taikoma 90 proc. bazė, o individualių įmonių savininkams, mažųjų bendrijų, komanditinių ir tikrųjų ūkinių bendrijų nariams – 50 proc.

Autorinių atlyginimų gavėjai, verslo liudijimų turėtojai, šeimynų dalyviai ir mažesni ūkininkai įmokas „Sodrai“ skaičiuoja kitaip ir jiems tvarka šiuo metu nekeičiama.

Seime tik vienas balsavimas liko ir dėl dar vieno pokyčio. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra pasiūliusi savarankiškai dirbantiems asmenims socialinio draudimo įmokų bazės „lubas“ nustatyti tokio paties dydžio, kaip ir samdomą darbą dirbantiesiems.

Šiuo metu šios „lubos“ yra 43 šalies vidutinių darbo užmokesčių (VDU) suma, o siūloma 60 VDU.

Našta sumažėtų

Kaip pastebi Lietuvos mokesčių konsultantų asociacijos prezidentė Rūta Bilkštytė, jei pakeitimai būtų priimti, didžiausią naudą pajustų iki 80 tūkst. eurų per metus gaunantys ir su individualios veiklos pažyma dirbantys asmenys.

Šiuo metu Lietuvos vidutinis mėnesinis darbo užmokestis popieriuje siekia apie 1320 eurų, tad siūlomas 60 VDU dydis būtų apie 80 tūkst. eurų.

„Jiems mokestinė našta sumažės 4 mokestiniais punktais, nes galės taikyti mažesnę mokestinę bazę „Sodros“ įmokoms, bet neturės įtakos „Sodros“ lubų pakėlimas“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paaiškino R. Bilkštytė.

Gaunantiems tarp 80 ir 140 tūkst. eurų mokestinė našta nuosekliai didės, pastebi ekspertė. „Juos tiesiogiai palies „Sodros“ lubų padidinimas“, – sakė ji.

Rūta Bilkštytė

Tuo metu gaunantiems per 140 tūkst. eurų, pasak R. Bilkštytės, našta padidės „Sodros“ įmokų nuo „Sodros“ lubų skirtumo suma. „Tačiau gaunant didesnes pajamas mokestinė našta išliks regresinė“, – sakė ji.

Pavyzdžiui, jei asmuo Valstybinei mokesčių inspekcijai deklaruoja 10 tūkst. eurų metinių pajamų, šiuo metu 19,5 proc. „Sodros“ įmokos tarifą moka nuo 90 proc., sumoje – 1755 eurus. Priėmus siūlymus, tą patį 19,5 proc. tarifą jis mokėtų nuo 60 proc., sumoje – 1170 eurų.

Jei asmuo gauna 100 tūkst. eurų per metus, dabar „Sodrai“ sumoka 9527 eurus, o 2020 metais sumokėtų 11700 eurų. Plačiau – grafike.


Gyvulių ūkis

Kaip svarstymo Seime metu pastebėjo Algirdas Sysas, savarankiškai dirbantys asmenys per metus į „Sodrą“ sumoka maždaug 120 mln. eurų mažiau, nei gauna išmokų.

„Mes kalbame apie solidariai veikiančią socialinio draudimo sistemą. Iš šitos sistemos mes visi norime įvykus nelaimingam atsitikimui, tapus bedarbiu arba sulaukus pensijos, jauniems žmonėms motinystės, tėvystės atostogų išeinant, gauti išmokas. Deja, jau per pirminius etapus jūs nutarėte, kad „gyvulių ūkis“ turi klestėti, ir kai kuriems sumažinote įmokų bazę.

Savarankiškai dirbantys žmonės sumoka 120 mln. mažiau mokesčių, negu gauna išmokų. Visi nori gyventi kitų sąskaita. Bet kodėl mes taip žiūrime į kitus žmones, kuriems reikia sumokėti visas įmokas į socialinį draudimą, o kai kas gali nemokėti ir gilinti tą „gyvulių ūkį“ ir toliau gauti dideles pajamas?“ – posėdyje kalbėjo jis.

Algirdas Sysas

„Sodros“ 2018 metų duomenimis, savarankiškai dirbančiųjų balansas motinystės draudime buvo -20 mln. eurų (sumokėta 5 mln. eurų įmokų, gauta 25 mln. eurų išmokų), ligos draudime balansas siekė -22 mln. eurų (4 mln. eurų įmokų, 26 mln. eurų išmokų).

Taip pat hipotetiškai apskaičiuotos pensijų išmokos: kiek būtų išmokėta pensijų dabar savarankiškai dirbantiems asmenims, jei jie iki pensijos dirbo savarankiškai ir uždirbo vidutines savarankiškai dirbančiųjų asmenų pajamas. Šioje srityje balansas yra -86 mln. eurų (83 mln. eurų įmokų, 169 mln. eurų išmokų).

Prarastų 14 mln. eurų

Socialinės apsaugos ir darbo ministro patarėja Eglė Samoškaitė paaiškino, kad Vyriausybė siūlė nekeisti savarankiškai dirbančių asmenų apmokestinamosios bazės, tačiau įmokų lubas nustatyti ties 60 VDU dydžių riba.

„Įmokų lubos reiškia, kad virš šios ribos pajamos nėra apmokestinamos socialinio draudimo įmokomis.

Kadangi savarankiškai dirbantys asmenys pajamas deklaruoja už praėjusius metus, tad ši riba realiai būtų pritaikyta 2021 metais. Tai reiškia, kad savarankiškai dirbančių asmenų ir žmonių, dirbančių pagal darbo sutartis, įmokų lubos susivienodintų, nes tais metais įmokų lubos dirbantiems pagal darbo sutartis, planuojama, pasieks 60 VDU.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos vertinimu, toks sprendimas – palikti esamą apmokestinamąją bazę ir nustatyti 60 VDU įmokų lubas – buvo teisingas. Iš savarankiškai dirbančių asmenų įmokų lubų padidinimas yra aktualios 834 asmenims. „Sodros“ biudžetas dėl to papildomai gautų apie 4,8 mln. eurų“, – DELFI sakė ji.

Linas Kukuraitis, Eglė Samoškaitė

E. Samoškaitė dar nurodė, kad apmokestinamosios bazės sumažinimas „Sodros“ biudžetą paveiktų neigiamai.

„Būtų netekta apie 14 mln. eurų lyginant su Vyriausybės pasiūlymu (privalomojo sveikatos draudimo netektys – apie 8 mln. eurų papildomai). Tai taip pat lemtų, kad mokėdami mažesnes įmokas savarankiškai dirbantieji įgytų mažesnes socialines garantijas, pavyzdžiui, lėčiau kauptųsi pensijų socialinio draudimo stažas“, – sakė ministro patarėja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)