„Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo pakeitime numatoma sumažinti ribą, kurią pasiekus fiziniams asmenims būtų taikomas nekilnojamojo turto mokestis, tačiau asmeniui ar šeimai turi būti suteikta galimybė turėti vieną nekilnojamojo turto vienetą, kuris būtų neapmokestinamas ir galėtų būti laikomas asmens ar šeimos namais“, – teigė Seimo narys, Tvarkos ir teisingumo pirmininkas Remigijus Žemaitaitis.

Neseniai apie bendrus politinius planus pranešę politinių organizacijų lyderiai – Seimo narys, Tvarkos ir teisingumo pirmininkas R. Žemaitaitis, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas Artūras Zuokas bei visuomeninio politinio judėjimo „Pirmyn, Lietuva“ pirmininkas Artūras Paulauskas vieningai pasisako prieš Vyriausybės ir Seimo planus apmokestinti gyventojų būstą nekilnojamojo turto mokesčiu.

„Kartu su kolegomis pasisakome už nulinį tarifą pagrindiniam asmens gyvenamajam būstui, kurį laisvai pasirenka ir deklaruoja pats gyventojas. Tai moralinis, ne ekonominis motyvas. Pasaulyje turi būti vieta, iš kurios jūsų nevaro mokesčiai ir mokesčių administratorius. Ta vieta – jūsų būstas savo Tėvynėje. Manome, kad tik antram ar kitam nekilnojamam turtui gali būti taikomas progresinis nekilnojamojo turto mokestis”, – sako Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas A. Zuokas.

Politinių organizacijų lyderiai taip pat mano, kad surenkami pinigai iš nekilnojamojo turto mokesčio turėtų atitekti konkrečioms savivaldybėms, kuriose ir yra tokie būstai.

„Visas nekilnojamojo turto mokestis griežtai ir išskirtinai turėtų atitekti Lietuvos savivaldybėms, kaip savarankiškos pajamos. Tokiu atveju Lietuvos savivaldybės turėtų galimybę turėti realų instrumentą konkuruoti dėl investicijų pritraukimo ir kartu plėtoti infrastruktūrą, kuri gerintų vietos bendruomenės gyvenimo kokybę“, – apie bendrą politinių lyderių poziciją kalbėjo Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) pirmininkas A. Zuokas.

Politinių organizacijų lyderiai taip pat pritarė, kad dabartinis įstatymas numato nepakankamai lengvatų ir užkrauna itin didelę naštą šalies žmonėms, todėl siūlo neskubant lengvatas peržiūrėti atidžiau ir neskubėti su tokiais mokesčio įvedimo pakeitimais.

Seime planuojama priimti įstatymo pataisas, kuriomis siūloma nustatyti, kad didesnės kaip 150 tūkst. eurų vertės būsto savininkai Lietuvoje būtų apmokestinti nekilnojamojo turto mokesčiu, kurio tarifas 0,5 proc. Šiuo metu būstas apmokestinamas, jei jo vertė didesnė kaip 220 tūkst. eurų.