Vartojimo prekių kainos per mėnesį padidėjo 0,1 proc., o paslaugų – sumažėjo 0,2 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų reguliujamų vartojimo prekių ir paslaugų kainos, palyginti su ankstesniu mėnesiu, padidėjo 0,8 proc., rinkos – sumažėjo 0,1 proc.

Pasak pranešimo, daugiausia tam įtakos turėjo atostogų išvykų, kitų asmens priežiūros prietaisų, reikmenų ir priemonių, keleivių vežimo oro transportu paslaugų, drabužių ir avalynės, vaisių kainų sumažėjimas bei šilumos energijos, degalų ir tepalų, pieno ir jo produktų, sūrio ir kiaušinių kainų padidėjimas.

2019 m. lapkritį, palyginti su spaliu, poilsio ir kultūros prekės ir paslaugos atpigo 1,1 proc., tam daugiausia įtakos turėjo atostogų išvykų kainų sumažėjimas (5,2 proc.).

Dėl sezoninių nuolaidų drabužių ir avalynės kainos sumažėjo 0,9 proc. Avalynė atpigo 1,2 proc., drabužiai – 0,8 proc.

Būsto, vandens, elektros, dujų ir kito kuro grupės prekių ir paslaugų kainų pokytį (kainos padidėjo 1 proc.) nulėmė gaminių ir medžiagų būsto priežiūrai ir remontui (2 proc.) bei šilumos energijos (4,4 proc.) kainų padidėjimas.

Transporto prekių ir paslaugų kainos padidėjo 0,2 proc. Pokytį nulėmė degalų ir tepalų kainų padidėjimas (1,2 proc.) bei keleivių vežimo oro transportu paslaugų kainų sumažėjimas (7 proc.).

Maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų kainos beveik nepasikeitė. Labiausiai kito kai kurių šviežių vaisių ir daržovių kainos: daugiausia sumažėjo kininių kopūstų, mandarinų, burokėlių, kivių, bet padidėjo gūžinių salotų, saldžiųjų paprikų, ilgavaisių agurkų, kriaušių kainos.
2019 m. lapkričio metinė (2019 m. lapkritį, palyginti su 2018 m. lapkričiu) infliacija sudarė 1,7 proc.

Vartojimo prekių kainos per metus padidėjo 0,7 proc., paslaugų – 4,3 proc.

Valstybės ir savivaldybių institucijų administruojamos kainos per metus padidėjo 2,1 proc., rinkos – 1,7 proc.

Metinei infliacijai daugiausia įtakos turėjo mėsos ir jos produktų, elektros energijos, restoranų, kavinių ir panašių įstaigų viešojo maitinimo paslaugų, tabako gaminių, daržovių kainų padidėjimas bei kietojo kuro, degalų ir tepalų, šilumos energijos kainų sumažėjimas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)