Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė laidoje „DELFI diena“ minėjo, kad toks siūlymas – nėra naujas.

„Tai nėra naujas siūlymas. Jau buvo užprogramuota ir anksčiau, nes ir dabar dirbančiųjų pagal darbo sutartį lubos žemėja. Dabar yra 120, nuo kitų metų 84, kol pasieks 60. Savarankiškai dirbančių lubos yra 43, iš esmės tikslas yra suvienodinti pajamas, nuo kurių būtų mokami mokesčiai. Išmokos yra mokamos visiems vienodai. Tokiu atveju mes matome, kad savarankiškai dirbantys žmonės, kurie turi didesnes pajamas, jie iš esmės gauna išmokas, bet išmokas gauna nuo mažesnių pajamų, negu sumoka. Išeina pakankamai didelis minusas Socialinio draudimo fonde“, – kalbėjo viceministrė.

Eglė Radišauskienė

Kas pajus labiausiai

Lietuvos Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė sakė, kad labiausiai tą pakeitimą pajus ne mažųjų bendrijų nariai.

„Tie pakeitimai kai kam padidins mokesčius, bet labiausiai tą pakeitimą pajus ne mažųjų bendrijų nariai, nes iš tikrųjų jie patys reguliuojasi, kiek pasiimti lėšų saviems poreikiams ir jie tradiciškai imdavo tiek, kad gautų vienerių metų stažą, paimdavo dvi minimalias algas. Jeigu padarys taip, kad reikia didinti visiems lubas, tai jų mokestinės elgsenos tas nepakeis.

Mokestinę elgseną galėtų pakeisti tik individualią veiklą vykdančių asmenų pagal pažymą, nes yra tokių asmenų, kurių pajamos viršydavo lubas ir jie „Sodrai“ mokesčių nemokėdavo nuo viršytos sumos. Jeigu tokio gyventojo pajamos yra didesnės nei 78 tūkst. eurų ir, pavyzdžiui, metinės pajamos yra 118 tūkst. eurų, tai tokio gyventojo mokesčiai „Sodrai“ 2020 metais padidės apie 5 tūkst. eurų per metus“, – DELFI laidoje kalbėjo moteris.

Kaip keistųsi savarankiškai dirbančiųjų įmokos

Pasiteiravus, ar nebus taip, kad dėl šių pokyčių turtingesni ūkininkai bus priversti galvoti, ką daryti, viceministrė sakė, jog lubos liečia tik turtingiausius.

„Tie ūkininkai, kurie gaus iki 60 VDU, jie turės mokėti didesnius mokesčius, bet tokių ūkininkų yra apie 300, gal 290, bet lubos liečia tik turtingiausiuosius, o tarp jų yra ir ūkininkai“, – kalbėjo ji.

Laidoje D. Čibirienė sakė, kad yra daryti paskaičiavimai, kaip pagal šiuos siūlymus keistųsi savarankiškai dirbančiųjų įmokos.

„Darėme skaičiavimus. Jeigu 2019 metais tokia suma iki mokesčių, jeigu taikome 30 proc. būdą, tą standartinį, tai tada tavo „popierinės pajamos“ iki mokesčių turėtų būti 77550, kai įvyksta lūžio taškas, jeigu viršijai šią pinigų sumą, jau „Sodrai“ mokesčiai nebebus skaičiuojami. 2020 metais ši suma pavirstų, jeigu būtų pritarta projektui, 43 VDU pakeisti į 60 VDU, tai tada ši suma pavirstų į 118 229 eurų. Jeigu paverstume į procentus, tai 52 proc. didėja lubos“, – tikino ji.

„Vyriausybė laikosi pozicijos, kad tie žmonės, kurie uždirba daugiausiai, iš esmės tikrai turėtų mokėti didesnius mokesčius, nes šiuo metu iš savarankiškai dirbančių, jeigu pažiūrėtume, kiek iš jų surenkama, tai vien motinystei yra išmokama daugiau 26,5 milijonais“, – tuo tarpu aiškino viceministrė.

D.Čibirienės teigimu, ši mokesčių reforma individualią veiklą vykdančių asmenų per daug nenuskriaus.

„Iš tikrųjų, projektai buvo baisesni. Buvo projektas, kad jiems yra GPM iš 15 proc. paversti į 20 proc. Buvo kalbama apie progresyvumo įvedimą. Visa tai nepasitvirtino, buvo pokalbių ir apie bazės keitimą – taip pat niekas nepasitvirtino. Jiems yra tik vienas pokytis dėl „Sodros“ mokesčių lubų, kada „Sodros“ mokesčiai nemokami. Taigi tai palies ne mažiausiai uždirbančius“, – dėstė pašnekovė.

Siekia sąžiningumo, tačiau teisinga – ne viskas

Tuo tarpu viceministrė akcentavo, kad labiausiai tokiais pakeitimais siekiama teisingumo.

„Iš esmės mes labiausiai siekiame teisingumo ir sąžiningumo. Mes einame link to, kad būtų sukurta visiems vienoda ir suprantama mokesčių sistema“, – tikino ji.

„Kuo daugiau jūs sumokėsite, tuo ateityje bus didesnė jūsų pensija, nedarbo atveju bus didesnė nedarbo išmoka. Tai yra susiję su tomis pajamomis, kurias mokate kaip įmoką, o vėliau gaunate kaip išmoką. Esmė ta, kad kiekvienas žmogus nuo to, ką jis daro, moka mokesčius. Tai yra normali situacija, kad mes visi turėtume mokėti mokesčius ir norėti juos mokėti, nes iš to, ką surenkame, paskui mes išmokame ir išmokas – pensijas, motinystės išmokas, vaiko priežiūros nedarbo ir kitas išmokas. Visi solidariai sunešame į tą fondą nuo savo gautų pajamų ir paskui jos išdalinamos“, – pridūrė E.Radišauskienė.

Tiesa, Lietuvos Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė pateikė pavyzdį, iš kurio sunku būtų ką nors pasakyti apie sąžiningumą.

Daiva Čibirienė

„Dėl sąžiningumo norėčiau nesutikti. Yra variantai su darbo sutartimis, kai žmogus gali dirbti pas du darbdavius ir pas vieną gali gauti 10 eurų ir pas kitą 10 eurų. Per du darbus žmogus uždirba 20 eurų, nuo 20 eurų yra sumokami mokesčiai ir ne daugiau. Jis gauna beveik visas socialines garantijas, pavyzdžiui, jo ligos išmoka bus net kelis kartus didesnė nei jo alga.

Jeigu mes paimsime individualią veiklą vykdantį asmenį, kuris sugalvotų sumokėti savo mėnesinius mokesčius tik nuo 20 eurų, tai atsitiks taip, kad jo negydys nemokamai, taip pat jis bus prasiskolinęs PSD įmokas ir jis neturės socialinių garantijų, kokias turi dirbantys pagal darbo sutartis. Sąžiningumo čia nelabai rasta“, – kalbėjo ji.

Šis pakeitimas palies maždaug 1–2 proc. savarankiškai dirbančių asmenų, kurių metinės pajamos dabar viršija 55 tūkst. eurų. Mažesnes pajamas gaunantieji mokės tokias pat įmokas, kaip ir šiemet. Tokiam Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos siūlymui pirmadienį pritarė Vyriausybė, pritarusi patobulintam 2020 metų „Sodros“ biudžeto projektui. Ministerija pabrėžia, kad savarankiškai dirbančių žmonių apmokestinamoji bazė nesikeičia, nes, mokant mažesnes įmokas, mažėtų jų pensijos teisės, padidėtų „Sodros“ įmokų ir išmokų neigiamas skirtumas, juos turėtų labiau subsidijuoti samdomi darbuotojai ar pensijų gavėjai, o „Sodra“ netektų apie 23 mln. eurų pajamų.

Vyriausybė Seimui ir anksčiau siūlė padidinti „Sodros“ įmokų lubas iki 60 VDU. Tačiau Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) nepritarė, kad ūkininkai, individualių įmonių savininkai mokėtų daugiau įmokų „Sodrai“. Pasak ministerijos, kadangi savarankiškai dirbantieji pajamas deklaruoja už praėjusius metus, šios lubos realiai bus aktualios 2021 metais. Tuomet jos gali siekti apie 83 tūkst. eurų (2020 metais VDU, prognozuojama, bus 1386 eurai iki mokesčių).

Skaičiuojama, kad lubų pakeitimas palies apie 230 ūkininkų, apie 520 besiverčiančių individualia veikla, 17 mažųjų bendrijų narių ar individualių įmonių savininkų. Jei pritars Seimas, 2020 metų „Sodros“ pajamos sieks 4,878 mlrd. eurų – 6,4 proc., arba 292,9 mln. eurų daugiau nei šiemet, o išlaidos – 4,530 mlrd. eurų.

Biudžeto perteklius sieks 347,3 mln. eurų. Pensijoms numatoma skirti 3,454 mlrd. eurų – 255,7 mln. eurų, arba 8 proc. daugiau nei laukiama šiemet, o pensijos vidutiniškai didės 8,1 proc. Senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, vidutiniškai padidės apie 30 eurų, o nuo liepos papildomai indeksavus bazinę pensiją, senatvės pensija padidės dar apie 3,5 euro.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)