Apdovanojimų laureatai paaiškės iš karto po Kalėdų – gruodžio 27-ąją – iškilmingos ceremonijos Prezidento rūmuose metu. Ją tiesiogiai bus galima stebėti „LRT Plius“ kanalu ir internetu LRT.lt portale.

„Itin svarbu atkreipti dėmesį ne tik į sugrįžusius, bet ir į užsienyje tebegyvenančius lietuvius. Kai kurie jų prie Lietuvos gerovės kūrimo gali prisideda daug stipriau būdami už jos ribų, pasitelkdami savo tarptautinius ryšius, patirtį bei resursus.“ – sako renginio organizatorė, tarptautinio lietuvių profesionalų tinklo „Global Lithuanian Leaders“ (GLL) vadovė Aušra Kukelkaitė.

Tai vieninteliai apdovanojimai, kurie pagerbia visame pasaulyje gyvenančius ir dirbančius lietuvius ar su Lietuva save siejančius asmenis už jų profesinį įsitraukimą į Lietuvos gyvenimą.

Šiemet „Globalios Lietuvos apdovanojimuose“ išskirtos šešios nominacijų kategorijos:

Už sugrįžimą pokyčiams regionuose;
Už sugrįžimą investicijomis;
Už sugrįžimą mokslo žiniomis;
Už lietuvių pasaulyje telkimą;
Už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje;
Už viso gyvenimo nuopelnus.

Apdovanojimų laureatus renka garbinga komisija, kurią sudaro verslo, visuomenės, mokslo, kultūros ir valstybės institucijų atstovai. Nugalėtojus vienoje kategorijoje – už sugrįžimą pokyčiams regionuose – išrinks visuomenė, balsuodama LRT.lt portale.

Su visais šių metų „Globalios Lietuvos apdovanojimų“ nominantais galima susipažinti apdovanojimų svetainėje adresu www.gllawards.lt/nominees.

Kaip pažymi komisijos narys ir praėjusių metų apdovanojimų nominantas dr. Ainius Lašas, toks įvertinimas užsienyje veikiantiems ar iš jo grįžusiems lietuviams yra itin svarbus. Pats 17 metų praleidęs užsienyje, KTU socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto dekanas pripažįsta, kad dirbdamas Lietuvoje atranda daugiau prasmės, ir, nors grįžo ne dėl įvertinimo, ši nominacija buvo tikrai reikšminga ir džiuginanti.

Pasak A.Lašo, apdovanojimų komisija susiduria su dideliu iššūkiu išrinkti labiausiai nusipelniusius, nes visi nominantai atrodo verti padėkos ir pagerbimo.

Šiemet ypač daug svarstymų pareikalavo nominacija už Lietuvos vardo garsinimą, kurioje – tokie garsūs vardai dirigentė Mirga Gražinytė-Tyla, operos solistė Asmik Grigorian, „Saulė ir jūra (Marina)“ autorės Rugilė Barzdžiukaitė, Vaiva Grainytė ir Lina Lapelytė, mokslininkės Agnė Kajackaitė ir Urtė Neniškytė, knygos vaikams „Laimė yra lapė“ autorės Aušra Kiudulaitė ir Evelina Daciūtė, serialo „Černobylis“ prodiuserė Lineta Mišeikytė ir „Baltic Film Services“.

„Globalios Lietuvos apdovanojimus“ organizuoja tarptautinių lietuvių profesionalų tinklas „Global Lithuanian Leaders“, bendradarbiaudamas su Užsienio reikalų ministerija. Apdovanojimus globoja Prezidentas Gitanas Nausėda – jo ekscelencija gruodžio 27-ąją visiems nugalėtojams įteiks skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtą statulėlę „Globali Lietuva“.

Tapę viena pagrindinių diasporos profesionalų susitikimų proga, „Globalios Lietuvos apdovanojimai“ per pastaruosius metus įvertino jau ne vieną žymų asmenį. Tarp laureatų –rašytoja Rūta Šepetys, Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas, vaizdo tinklaraštininkas Jokūbas Laukaitis, mokslininkai Linas Mažutis, Virginijus Šikšnys.

Apdovanojimų dieną tradiciškai pradės „Globalių Lietuvių Profesionalų Forumas“ Nacionalinėje M.Mažvydo Bibliotekoje, kuriame savo pasiekimų užkulisiais ir idėjomis aktualių problemų sprendimams dalijasi aktyviausi bendruomenės nariai.