Už 20 proc. mokestį numatančią Pelno mokesčio pataisą penktadienį balsavo 6 komiteto nariai, prieš ir susilaikė po vieną. Dabar šį siūlymą svarstys Seimas.

Finansų ministras Vilius Šapoka komitete sakė, kad bankų pelnas šiemet nemažės: „Nematau priežasčių, kodėl pelnas būtų mažesnis, kalbant apie šiuos metus“.

Vėliau BNS jis teigė, kad jeigu Seimas bankų pelno mokesčio padidinimui iki 20 proc. pritars, į biudžetą papildomai bus surenkama apie 20 mln. eurų pajamų.

„Sudarys apie 20 mln. eurų pajamų. Tai sudaro tikrai nedidelę biudžeto dalį“, – BNS informavo ministras.

Pasak jo, šios įplaukos prognozuojamos atsižvelgiant į bankų pelnus.

Algirdui Butkevičiui pasiūlius papildomai apmokestinti ne bankų pelną, o viršpelnį, Lietuvos bankų asociacijos vadovas Mantas Zalatorius replikavo: „Niekas nežino, kas tas viršpelnis. Kas bus tas, kuris nuspręs, kas yra pelnas, o kas viršpelnis?“

M. Zalatorius po posėdžio BNS dar negalėjo pasakyti, kaip bankai vertina tokį komiteto sprendimą ir kaip juos paveiks.

„Pasiūlymas atsirado prieš 20 valandų ir iškart komitete patvirtintas yra, todėl bankai niekaip nespėjo jo įvertinti, susipažinti. Mes paskaičiuosime ir duosime visuomenei įžvalgas. Komiteto nariai atsižvelgė į vien įdomų dalyką, kad jeigu būtų priimtas 7 proc. padidinimas, tada Lietuva iškristų iš kitų Baltijos šalių konkurencingumo konteksto, kur pelno mokestis yra 20 proc.“, – teigė jis.

M. Zalatorius taip pat pabrėžė įtariąs, kad pelno mokesčio padidinimas vienam sektoriui prieštarauja Konstitucijai.

„Yra būtina Seimo teisininkų išvada“, – tvirtino bankų asociacijos atstovas.

Bankų turto mokestį pasiūlė valdančiajai koalicijai priklausanti Lietuvos lenkų rinkimų akcija, tačiau „valstiečiai“ ir socialdarbiečiai ketvirtadienį Seime registravo Pelno mokesčio pataisas, kuriomis nuo 2020 metų sausio pasiūlė papildomą 7 proc. didesniam nei 2 mln. eurų pelnui.

Tuo metu įstatymo projektą, numatantį bankų turto mokestį, komitetas šešiais balsais prieš tris nutarė Seimui siūlyti atmesti.

Viena naujo – pelno mokesčio didinimo – projekto iniciatorių „valstietė“ Vida Ačienė BNS ketvirtadienį sakė, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos siūlymas dėl bankų turto mokesčio „nebuvo logiškas sprendimas“.

V. Šapoka ketvirtadienį sakė, kad pelno mokestis yra geresnis variantas negu anksčiau siūlytas bankų turto mokestis. Anot jo, išvengt pelno mokesčio galimybių bus mažiau.

Pernai Lietuvos bankų sektorius uždirbo 334,5 mln. eurų nekonsoliduoto grynojo pelno.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją