2019 metų vasara buvo šeštasis „Open Kitchen“ sezonas Vilniuje. Laiške DELFI redakcijai M. d'Erceville`is pasakojo, kad jis nebuvo sėkmingas.

„Dėl statybos darbų šalia Tymo turgaus turėjome sezoną baigti anksčiau nei planuota. Taip pat supratome padarę klaidą, pakėlę kainas prekiautojams“, – pasakojo jis.

Kitas nepalankus veiksnys – orai. M. d'Erceville`is sakė, kad kiekvienam renginiui reikia ilgai ruoštis ir jo negalima lengvai perkelti į kitą dieną.

„Reikia sukviesti darbuotojus, restoranus (kartais iki 35), išsinuomoti elektros generatorių, muzikantus ir t. t.

Šiemet planavome ir tikėjomės gerų orų, o vietoje prognozuotųjų būdavo šalta, lijo ir niekas neateidavo pirkti maisto“, – pasakojo jis.

Dėl to šiandien „Open Kitchen“ įklimpo į skolas. „Bijau, kad jei nerasime rimtų pirkėjų, kitą vasarą „Open Kitchen“ nebebus“, – sakė M. d'Erceville`is.

40 tūkst. eurų skolų

Registrų centro duomenimis, „Open Kitchen“ valdančios įmonės „Įvairūs riešutai“ akcininkai yra M. d'Erceville`is, Ieva Glumac ir dar viena įmonė „Va taip“, kurios akcininkai – Gabija Labutytė ir Jolita Rimavičienė.

„Sodros“ duomenimis, įmonė turi vieną darbuotoją, tai – direktorius Martynas Rimavičius.

„Įvairūs riešutai“ registruota 2014 metų gruodį. Pirmuosius 2 metus įmonė uždirbo pelno, tačiau 2017-aisiais ir 2018-aisiais jį pakeitė nuostoliai.

Praėjusių metų rezultatas - 13476 eurų grynasis nuostolis. Tačiau įmonės pardavimo pajamos siekė 331 tūkst. eurų.

„2018 metais mūsų apyvarta siekė 330 tūkst. eurų. Tai gana daug. Deja, šiandien turime 40 tūkst. eurų skolą“, – DELFI sakė M. d'Erceville`is.

Dalis šios skolos tenka „Sodrai“ – 1576,40 euro. O likusiųjų laukia dar kelios dešimtys fizinių ir juridinių asmenų.

„Bendrai esame skolingi maždaug 40-iai. Ieškome sprendimo“, – sakė M. d'Erceville`is.

Open Kitchen

Galima išgelbėti

Prancūzas sakė, kad „Open Kitchen“ dar galima išgelbėti.

„Projektas populiarus – turi 34 tūkst. sekėjų socialiniuose tinkluose, per sezoną Vilniuje ir Kaune sulaukia 60 tūkst. lankytojų“, – rašoma projekto pristatyme.

M. d'Erceville`is sakė, kad projektui daugiau dėmesio galėtų parodyti sostinės valdžia.

„Reikėtų miesto pagalbos, jis neprisidėjo nė vienu euru“, – sakė jis.

Pašnekovas dar pridūrė, kad ateityje reikėtų daugiau dėmesio skirti rėmėjams; ne tik maistui, bet ir koncertams, kitokiems renginiams, pavyzdžiui, diskusijoms.

Kaip informavo Vilniaus miesto savivaldybės atstovė žiniasklaidai Neringa Kolkaitė, „Open Kitchen“ 2018 ir 2019 metais buvo suteiktas globojamo renginio statusas.

„Rengėjai buvo atleisti nuo vietos rinkliavos mokesčio“, – nurodė ji.

Tuo metu žemės sklypas, kuriame veikia Tymo turgus jau registruotas „Registrų centre“ Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) vardu, o savivaldybė laukia panaudos sutarties.

„Su asociacija „Tymo turgelis“, kuri ten veikia, yra pasirašytas susitarimas dėl sutarties pratęsimo kitiems metams“, – sakė N. Kolkaitė.

Savo ruožtu „Open Kitchen“ dar nėra kreipusis į savivaldybės licencijavimo ir leidimų skyrių dėl leidimų prekiauti kitais metais.

Open Kitchen maisto furgonai

Ėmėsi iniciatyvų

Šiemet „Open Kitchen“ vasaros sezoną pasitiko su naujovėmis. Pavyzdžiui, įvestas „cukraus mokestis“.

„Visi gėrimai viršijantys 7,5 gramų cukraus per 100 mililitrų bus apmokestinami, o surinktos lėšos skirtos Lietuvos antsvorio ir nutukimo prevencijos asociacijai“, – skelbė rengėjai.

Taip pat pristatytos rūšiavimui pritaikytos šiukšliadėžės.

„Apie 50 proc. šiukšlių yra išrūšiuojamos ir vėliau perdirbamos“, – rašoma dokumente.

Dar viena naujovė – vienkartinio plastiko draudimas.

„Maistui ir gėrimams naudojami popieriniai, mediniai, bioplastiko indai“, – tęsiama jame.

M. d'Erceville`is pasakojo, kad nemažai Vilniuje šiandien populiarių restoranų savo veiklą pradėjo „Open Kitchen“.

„Iš pradžių pasiūlė maistą iš vagonėlio, o po to įsikūrė įprastose patalpose“, – dėstė jis.

Pastaruoju metu sostinėje išpopuliarėjo taip vadinamos maisto halės, kuriose galima rasti daug skirtingų maitinimo įstaigų.

Jų Vilniuje yra bent septynios, tai – „Benedikto turgus“, Downtown Food Hall & Kino Deli“, „Halės turgavietė“, „Food Hall“ prekybos centre G9, „Gastronomas Food Hall“, „Panorama Gourmet“ ir „Uptown Bazaar“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)