„Sodra“ praneša, kad Lietuvoje dirbančių užsieniečių skaičius nuolat kinta – vieni darbuotojai atvyksta, ar įsidarbina kitoje įmonėje, kiti išvyksta, o darbdaviai informaciją teikia kiekvieną kartą įdarbindami žmogų. Tad darbdavių teikiami pranešimai neatspindi tikslaus atvykusiųjų darbuotojų skaičiaus, bet leidžia stebėti tendencijas darbo rinkoje.

„Darbdaviai jau sėkmingai teikia LDU pranešimus naudodamiesi jiems įprasta elektronine draudėjų aptarnavimo sistema, per kurią „Sodrai“ iki šiol teikiama informacija socialiniam draudimui.
Informacija apie įdarbintus užsieniečius bus perduota Valstybinei darbo inspekcijai ir Užimtumo tarnybai. Taip siekiama sumažinti administravimo naštą darbdaviams, o darbuotojams užtikrinti socialines garantijas“, – sako „Sodros“ direktorė Julita Varanauskienė.

Lietuvoje daugėjant iš užsienio čia dirbti atvykstančių žmonių nuo šių metų rugsėjo įsigaliojo pakeistas Užsieniečių teisinės padėties įstatymas. Informacijos apie įdarbinamą žmogų, jo darbo sutarties pobūdį, komandiruotę bei kitų duomenų reikia Valstybinei darbo inspekcijai ir Užimtumo tarnybai.

Informuojama, kad nuo lapkričio pradžios Lietuvoje veikiantys darbdaviai, kurie įdarbina Europos Sąjungai nepriklausančių šalių piliečius arba pasitelkia iš kitų šalių laikinai komandiruojamus darbuotojus, tarp jų ir iš ES šalių, turi apie tai pranešti „Sodrai“ per elektroninę draudėjų aptarnavimo sistemą (EDAS) pateikdami naują LDU pranešimą.

Dėl tokio sprendimo sutarė „Sodros“, Užimtumo tarnybos bei Valstybinės darbo inspekcijos vadovai, bendru įsakymu patvirtinę tvarkos aprašą, numatantį vieningą informacijos pateikimą, kuris sumažins administracinę naštą darbdaviams, įdarbinantiems užsieniečius.

Iki gruodžio 15 dienos darbdaviai „Sodrai“ taip pat turi pateikti pranešimus apie Lietuvoje nuo rugsėjo 1 d. iki lapkričio 3 d. įdarbintus užsieniečius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)