„Pas mus kainos parduotuvėse ir taip yra labai aukštos, aukščiausios regione, tai kur dar galima jas kelti. Bankų įkainiai pas mus irgi didžiausio lygmens, palyginti su kaimyninėmis valstybėmis. Tai klausimas – kur dar galima kelti? Žiūrėkit, ką daro kitos valstybės, kaip jie kovoja už savo klientą.

Dabar bankai. Danijoje nulines palūkanas būstui įvedė, o vienas bankas įvedė net neigiamas palūkanas, jie taip kovoja už savo klientą. Pas mus, deja, nėra konkurencijos. Todėl turime dar vieną pasiūlymą koalicijoje, įsteigti valstybinį komercinį banką ir tada atsiras ta konkurencija. Aišku, per vieną dieną šito nepadarysi, bet tam reikia ir bazės, tam reikia ir pastatų, būtent pašto pagrindu galima šitą banką įsteigti.“, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ sakė V. Tomaševskis.

Anot jo, kadangi pašto skyrių Lietuvoje yra triskart daugiau nei banko skyrių, žmonės rajonuose patiria daug nepatogumų.

„Kadangi pašto skyrių yra triskart daugiau nei banko skyrių, žmonės turi labai daug nepatogumų, ypač rajonuose, ypač seniūnijose, o tam visam priešinasi sistema. (...) Turime galvoti apie paprastą žmogų, ne apie tuos, kurie turi labai daug pinigų, kaip bankai ir mūsų oligarchai“, – tikino V. Tomaševskis.

Kaip ELTA jau rašė, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) atliko 2008-2009 metų ekonominės krizės priežasčių tyrimą.

Krizės tyrėjai siūlo atlikti galimybių studiją dėl komerciniais pagrindais veikiančio valstybinio banko, kuris būtų orientuotas į bazinių finansinių paslaugų paketą, gyventojų, verslo, valdžios sektoriaus kreditavimo ir kitų finansinių paslaugų suteikimą.

Prezidentas Gitanas Nausėda interviu portalui DELFI teigė, kad dabartinėje konkurencinėje aplinkoje mokesčius bankai galėtų mėginti perkelti į palūkanas, todėl vertėtų galvoti apie valstybinio komercinio banko steigimą.