Naujoji Rumunijos vyriausybė nori anuliuoti bankų mokestį, kuris, kai buvo įvestas prieš metus, sukėlė staigų bankų akcijų kritimą Rumunijos akcijų rinkoje, rašo „Verslo žinios“.

„Bankų mokestis yra kvailas. Mokestis sukuria rimtų problemų įvairioms pramonės sritims“, – Rumunijos premjerą Ludovicą Orbaną cituoja naujienų agentūra „Bloomberg“.

Europoje yra tik trys valstybės, kuriose taikomas reikšmingo dydžio bankų turto mokestis - Rumunija, Vengrija ir Lenkija.

Tokio mokesčio įvedimas svarstomas ir Lietuvoje - Lenkų rinkimų akcija siūlo apmokestinti didesnį kaip 300 mln. eurų bankų turtą.

Tarptautinio valiutos fondo misijos vadovas Borja Gracia pareiškė, kad šio mokesčio našta greičiausiai gultų ant vartotojų pečių ir pabrangintų paslaugas.

Anot Rumunijos premjero, naujoji šios šalies vyriausybė sieks panaikinti bankams įvestą mokestį, kaip ir naują mokestį, taikomą energetikos kompanijoms.

Atitinkamas mokesčius atšaukiančias pataisas paspartinta procedūra žadama pateikti Rumunijos parlamentui, nors tai premjerui ir gali kainuoti balsavimą dėl pasitikėjimo jo vyriausybe.

Rumunija nuo 2020 m. planuoja pensijų kėlimą 40 proc. Šį pensijų didinimą ekspertai šalyje kritikuoja kaip nepamatuotai išpūsiantį biudžeto išlaidas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)