„Avitelos prekybos“ pelnas paskutinius trejus metus nesiekė 1 proc., tai reikštų mums toks mokestis bankrotą. Tai šitoje vietoje nukentėtų ne tik vartotojas, nes didieji monopolistai dar sustiprintų savo pozicijas.
Nukentėtų ir tie gyventojai, kurie turi įsigiję prekes, kuriems nebegaliotų garantijos, jų skaičiuojama apie 170 tūkst. Darbuotojų yra apie 300“, – Seimo Biudžeto ir finansų komiteto klausymuose trečiadienį sakė R. Rimkevičius.

Tuo metu analitinės ir konsultacinės įmonės „ESTEP Vilnius“ analitikas Titas Budreika pristatė tyrimą, kuris, pasak jo, parodė kad 84 proc. šio mokesčio naštos bus perkelta vartotojams.

„Atlikome žymiausių ekonomistų, Finansų ministerijos atstovų, Lietuvos banko, banko atstovų, mokslininkų apklausą, klausdami, kas mokės šitą mokestį – ar įmonės, ar bus perkelta vartotojams, ar bus bandoma spausti tiekėjus“, – sakė jis.

„Apklausos rezultatai parodė, kad apie 10 proc. (mokesčio naštos. – ELTA) bus prisiimta pačių įmonių pirmais metais, 84 proc. perkelta vartotojams ir 6 proc. – tiekėjams. Didžiąją liūto dalį mokės vartotojas. Tai turės įtakos visoms kainoms Lietuvoje. Mūsų modelis parodė, kad dėl šito mokesčio kainos padidės 0,3 proc. punkto“, – tikino T. Budreika.

Jo teigimu, jei šeima išleidžia per mėnesį 400 eurų maisto produktams, tai dėl šio mokesčio per metus sumokės 40 eurų daugiau.

Seimas po pateikimo yra pritaręs „valstiečių“ frakcijos narių Tomo Tomilino, Jono Jaručio ir Virgilijaus Poderio siūlymui apmokestinti stambią prekybą.

Kaip teigiama įstatymo projekto aiškinamajame rašte, pardavėjas, kurio per kalendorinį mėnesį bendra atlygio (išskyrus PVM) už Lietuvos teritorijoje vartotojams parduotas prekes suma viršytų 2 mln. eurų, turėtų apskaičiuoti mokėtiną prekybos mokesčio sumą, taikydamas 1 procento mokesčio tarifą.

Lenkija 2016 metais įvedė apyvartos mokestį prekybos įmonėms, tačiau, Europos Komisijai (EK) pradėjus teisinę procedūrą dėl galimai neteisėtos valstybės pagalbos daliai verslo, šalis įšaldė jo taikymą iki 2020 metų.
Lietuvai įvedus stambios prekybos mokestį, EK galėtų pradėti pažeidimo procedūrą, Eltai yra sakiusi Prekybos įmonių asociacijos vykdomoji direktorė Rūta Vainienė.

„Šitas teisines procedūras pradėtų EK, kaip ji darė Vengrijoje, Slovakijoje, Lenkijoje. Aišku, aš nesu atsakinga už EK ir galbūt reikėtų pridėti žodį „galimai“, bet, jeigu jau buvo trys atvejai ES istorijoje, tai identiškai galima sakyti, kad šis klausimas atsidurtų ant EK stalo“, – teigė R. Vainienė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)