„Yra prievolė tai daryti. Nesikreipus bus konstatuotas pažeidimas. Tikrai nežinau, kodėl nesikreipiama, nes supraskime: ECB negali uždrausti ar paskatinti įvesti finansų rinkos dalyvio mokesčio. Tai suvereni kiekvienos valstybės teisė, todėl čia kažkokio draudimo negali būti“, – Seime antradienį sakė V. Vasiliauskas, atsakydamas į liberalo Simono Gentvilo klausimą.

Centrinio banko valdybos pirmininkas prognozavo, kad ECB išvadoje, ko gero, būtų atkreipiamas dėmesys į finansinio stabilumo iššūkius.

V. Vasiliauskas taip pat akcentavo, kad tokią išvadą būtų galima gauti per dvi savaites.

„Esu girdėjęs, kad, jei kreipsimės, tai gali užtrukti pusę metų. Yra numatyta pagreitinta procedūra ir tokią išvadą galima gauti per savaitę ar dvi“, – sakė jis.

Jo teigimu, LB mato riziką, kad mokestis būtų perkeliamas į palūkanas.

„Mūsų ir Lietuvos bankų asociacijos skaičiavimai šiek tiek skiriasi. Riziką, kad mokestis būtų perkeliamas palūkanoms, matome ir, mūsų skaičiavimais, turėtų būti 0,2-0,4 proc. Tai mes sakome atsižvelgdami į koncentraciją ir į tai, kaip tai atsiliepė šalyse, kurios yra įsivedusios analogišką mokestį“, – teigė V. Vasiliauskas.

Pasak jo, tokio mokesčio antrinis tikslas turėtų būti fiskalinio stabilumo skatinimas.

„Tai reiškia, kad tada reikėtų apmokestinti ne aktyvų, o pasyvų pusę – įsipareigojimus, pavyzdžiui, viršijančius apdraustų indėlių sumas. Taip pat, jeigu norime kalbėti apie didesnį pelno mokesčio tarifą, tai paprasčiausiai tada pelno mokesčio bazėje nustatykime specialias leidžiamo atskaitymo taisykles kredito įstaigoms“, – tikino jis.
„Tokiu būdu rezultatas dėl apmokestinimo bus pasiektas, bet pasiektas ne taip, kaip tiesiogiai apmokestinti paskolas“, – pridūrė V. Vasiliauskas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) narys Zbignevas Jedinskis siūlo apmokestinti finansų rinkos dalyvių turtą, jei šio mokesčio mokėtojo turto vertė viršija įstatymo projekte nustatytą dydį (300 milijonų eurų). Šis turtas būtų apmokestinamas 0,03 procento mėnesiniu finansų rinkų dalyvių mokesčio tarifu.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) yra nutaręs dėl šio mokesčio kreiptis ne į ECB, bet į Lietuvos institucijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)