Kaip skelbiama pranešime, asociacija ragina svarstyti apie tam tikrų pavadinimų naudojimo draudimus, bet ne vienų ar kitų gaminių visišką uždraudimą kitų gaminių sąskaita.

„Prekybos draudimas, eliminuojant vienus gaminius, bet padarant išimtis prekybai gaminiams uždarose talpyklose, gali būti didžiausia klaida, išplėsianti tik šešėlinę rinką, nekalbant jau apie tai, kad vartotojai gaminius pirks kitose šalyse bei atsisiųs juos tiesiai į namus, mokėdami mokesčius kitoms šalims, o ne mūsų šalies biudžetui. Tai tikrai nėra sprendimas“, – pranešime cituojamas asociacijos atstovas teisininkas Justinas Poderis.

Anot jo, Seime gimusi iniciatyva licencijuoti prekybą elektroninėmis cigaretėmis yra geresnis sprendimas, kurį rinkos dalyviai palaiko, tačiau siūlo svarstyti ir kitas kompleksines priemones, pavyzdžiui, tam tikrų produktų pavadinimų naudojimo draudimus.

„Didžiausia grėsme yra įvardijamas gaminių prieinamumas vaikams ar nepilnamečiams. Legaliai veikiantys rinkos dalyviai, turintys prekybos taškus, jų neparduoda nepilnamečiams, tačiau tokia prekyba labai aktyvi interneto skelbimuose, kuri yra didžiausia spraga visame rinkos reguliavime. Maža to, tam tikri pavadinimai, pavyzdžiui, „kola“ ar gerai žinomų saldainių prekių ženklai, tikrai neturėtų būti taikomi šiems gaminiams“, – sako teisininkas.

Asociacijos duomenimis, Lietuvos elektroninių cigarečių rinka siekia apie 7-8 mln. eurų, dar maždaug tiek pat pardavimai gali siekti šešėlinėje rinkoje. Legaliai veikiančių Lietuvos rinkos dalyvių per metus sumokami akcizai gali siekti iki 1,5 mln. eurų.

ELTA primena, kad spalio 15 dieną Seimas po pateikimo pritarė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nario Vytauto Kernagio ir grupės Seimo narių teikiamam įstatymo projektui dėl elektroninių cigarečių gamybos, mažmeninės ir didmeninės prekybos licencijavimo.

Pagal naujai įtvirtintas nuostatas ne tik bus nustatyta gamybos ir pardavimo tvarka, bet didės baudos už tokių gaminių pardavimą internetu, nepilnamečiams.

Parlamentaras Mykolas Majauskas taip pat siūlo nustatyti, kad į rinką būtų draudžiama patiekti elektronines cigaretes ir jų pildykles, jei nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, išskyrus tabako skonį. Siūlymui lapkričio 15 dieną iš esmės pritarė Ekonomikos ir inovacijų ministerija.

Įregistruotame nutarimo projekte ministerija atkreipia dėmesį, kad kvapiosios medžiagos vis dar galėtų būti parduodamos atskirai, nes dalis elektroninių cigarečių yra uždildomos iš atskirai parduodamų pildyklių, kuriose gali būti tiesiog skystis be nikotino, tačiau turintis tam tikrą skonį. Tokiu atveju kyla rizika, kad vartotojai patys susimaišys atskirai nusipirktą skystį su kvapiomis medžiagomis (atviro tipo talpyklose).

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)