Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narė teigė, kad žvelgiat į šį biudžetą ir jo pristatymą į akis krenta savigyra, nes kalbama apie tai, kad auga indeksuojamos pensijos, auga vaiko pinigai.

„Tačiau žvelgiant į žmonių nuotaikas atrodo, kad jūsų savigyra nepasiekia tų žmonių, kuriems ji skirta. Žmonių pasitenkinimas gyvenimo kokybe krenta, kaip ir valstiečių krentantys reitingai. Mano nuomone, žmonės nepatenkinti biudžetu pirmiausia dėl to, kad ne tam jus rinko į Seimą, – vykstant diskusijai apie kitų metų biudžeto projektą kalbėjo G. Skaistė. – Ne tam jus rinko valdyti valstybę. Valstybės pareiga yra kokybiškai organizuoti viešąsias paslaugas, užtikrinti, kad būtų teikiamas kokybiškas švietimas, kokybiška sveikatos apsauga, kokybiška gynyba ir t.t.“

Konservatorė teigė, kad vienintelis valdančiųjų prioritetas yra dalinti pinigus.

„Užsižaidę Kalėdų senelio vaidmeniu, kuomet vienintelis originalus sprendimas yra kas daugiau pasiūlys vaiko pinigų, pamirštate pagrindinį savo uždavinį, t. y. kokybiškai organizuoti viešąsias paslaugas ir mokėti padorų darbo užmokestį tiems, kas dirba valstybei“, – sakė ji.

G. Skaistė ypač cinišku pasirinkimu pavadino prieš Prezidento rinkimus pradėtą brangiausią rinkimų kampaniją modernios Lietuvos istorijoje, kai pasirinkti du visiškai priešingi sprendimai.

„Vienas – mokesčių reforma „milijardas milijonui“, kuomet sumažintos valstybės biudžeto pajamos po kelis šimtus milijonų kasmet. Tačiau tuo pat metu nuspręsta parengti ilgalaikę viešojo sektoriaus darbo užmokesčio didinimo finansavimo strategiją, kurioje pridalinta pažadų viešojo sektoriaus darbuotojams, taip pat – po kelis šimtus milijonų kasmet.

Buvo akivaizdu, kad dosnios išmokos neišsiteks po mokesčių reformos drauge su pažadais viešojo sektoriaus darbuotojams.

Kai žiūrime į grafiką, kuomet tie pasirinkimai padaryti, noriu priminti, kad ilgalaikė viešojo sektoriaus darbo užmokesčio strategija su pažadais Vyriausybėje buvo patvirtinta likus 4 dienoms iki rinkimų. Dosnūs pažadai mokytojams, gydytojams, slaugytojams, socialiniams darbuotojams – kas iš jų liko?“, – klausė ji.

G. Skaistė sakė, kad žvelgiant į tuos pažadus šiandien, akivaizdu, kad tai buvo rinkiminiai „makaronai“ viešojo sektoriaus darbuotojams.

„Mokytojams žadėta ne tik panaikinti koeficientų šakutes, bet ir padidinti koeficientus 10 proc. Vietoje susitarimų dėl 117,6 mln. eurų surasti 55,5 mln. eurų. Trūksta 62,1 mln. eurų.

Dėstytojams atlyginimai turėjo augti 10 proc., o neauga nė kiek, t. y. 16,8 mln. eurų.

Kultūros darbuotojams atlyginimai turėjo augti 15 proc., tačiau valstybės pavaldumo įstaigose auga 6 proc., savivaldybėse – 3,2 proc. Likusius augimus susiraskite patys. Jiems trūkta 16,7 mln. eurų.

Medikams atlyginimai turėjo augti 26,6 proc. Neauga nė kiek, t. y. 79 mln. eurų.

Pareigūnams turėjo augti žemiausi koeficientai ir prižadėta 1 tūkst. eurų į rankas. T. y. 11,1 mln. eurų koeficientams, 26,8 mln. eurų – 1 tūkst. eurų į rankas.

Socialiniams darbuotojams turėjo augti 15 proc., tačiau nuspręsta, kad savivaldybės pačios turės užtikrinti šių darbuotojų užmokesčių augimą, t. y. 12 mln. eurų.

Viso strategijoje buvo pažadėta ir biudžete trūksta 212 mln. eurų. Šitas biudžetas yra niekas kitas, o labiausiai nuviliantis dokumentas, kiek esate turėję. Pasakyčiau, kad tai yra melagių biudžetas“, – sakė G. Skaistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (179)