Už tai pasisakė 59 parlamentarai, prieš – 10, dar 38 susilaikė.

Finansų ministerija kartu su kitų metų biudžetu pasiūlė didinti akcizų tarifus etilo alkoholiui, degalams ir kaitinamojo tabako produktams.

Iš didesnių akcizų bešviniam benzinui ir gazoliams tikėtasi į biudžetą surinkti 31 mln. eurų daugiau, iš akcizų gazoliams, skirtiems naudoti žemės ūkyje – 6,5 mln. eurų daugiau, o dėl akcizų lengvatinių tarifų gazoliams, skirtiems naudoti žemės ūkyje, mažinimo 15 proc. – 6,5 mln. eurų daugiau.

Dėl šių pokyčių litras benzino būtų brangęs 4 centais, litras gazolių (įskaitant naudojamus žemės ūkyje) – 4 centais.

Finansų ministerija taip pat siūlė panaikinti akcizų lengvatą šildymui skirtiems gazoliams. Tai į biudžetą atneštų 14,8 mln. eurų daugiau, o litrą kuro pabrangintų 0,4 euro.

Ministerijos siūlomas akcizų etilo alkoholiui didinimas į biudžetą atneštų 10 mln. eurų, 0,5 litro pabrangintų 0,45 euro.

Dėl pasiūlymo sparčiau didinti akcizus kaitinamojo tabako produktams biudžetas pasipildytų 6 mln. eurų, vienas pakelis pabrangtų 0,33 euro.

„Tikslas – didinant akcizų tarifus plėsti ekonomikos augimui mažiau žalingų mokesčių bazę, kartu mokestinėmis priemonėmis labiau prisidedant prie aplinkosauginių ir sveikatinimo tikslų įgyvendinimo“, – savo pasiūlymus aiškina ministerija.

Nausėdos pasiūlymas

Savo ruožtu prezidentas Gitanas Nausėda yra pasiūlęs žemės ūkyje naudojamiems gazoliams taikomą akcizą didinti labiau. Šiuo metu taikomas 56 eurų už 1 tūkst. litrų tarifas. Vyriausybė jį siūlo padidinti iki 81 euro, o G. Nausėda – iki 146 eurų.

„Tikslas – dalinai – 20 proc. – sumažinti akcizo lengvatą žemės ūkio veikloje naudojamiems gazoliams, siekiant surinkti daugiau biudžeto pajamų, kurios bus naudojamos senyvo amžiaus žmonių skurdui sumažinti (sparčiau didinant bazinę pensiją)“, – aiškina prezidentas.

Teigiama, kad valstybės biudžete 2020 metais dėl to būtų papildomai gauta 17 mln. eurų pajamų.

Kukliausias padidinimas

Savo ruožtu Seimo Kaimo reikalų ir Biudžeto ir finansų komitetai apsvarstę pasiūlymus apsisprendė, kad lengvata žemdirbiams turėtų būti didinama iki 60 eurų už 1 tūkst. litrų.

Ketvirtadienį plenariniame posėdyje kalbėjusi Seimo narė Gintarė Skaistė sakė, kad dėl tokio padidinimo į biudžetą būtų surinkta 1 mln. eurų daugiau. T.y. 6,5 karto mažiau lyginant su Vyriausybės ir 17 kartų mažiau, lyginant su prezidento pasiūlymais.

„Kyla klausimas, kieno yra šita Vyriausybė. Ar ją turėtų palaikyti opozicija, ar valdančioji dauguma ir jos atstovaujami komitetai? Noriu pasakyti, kad šiuo įstatymu Vyriausybė buvo suplanavusi gauti 62,3 mln. eurų pajamų į biudžetą. Išlaidas visi labai norite didinti, daug yra pasiūlymų priregistruota valstybės biudžetui, bet kai ateina klausimas didinti mokesčius, valdančiosios daugumos aš nebematau“, – sakė ji.

G. Skaistė pridūrė: „Lengva ranka atmestas akcizo didinimas šildymui skirtiems gazoliams, taip pat priimtas labai maža apimtimi akcizo didinimas žaliam dyzelinui“.

Seimo nariai dėl Akcizų įstatymo pakeitimų balsuos dar kartą priėmimo stadijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)