Prezidentas Gitanas Nausėda siūlo pakeisti Darbo kodeksą, suteikiant 1 papildomą poilsio dieną per mėnesį 1 arba 2 vaikus iki 12 metų auginantiems tėvams arba auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų.

Šiuo metu taip vadinami mamadieniai ir tėvadieniai suteikiami 2 ir daugiau vaikų iki 12 metų auginantiems asmenims arba tėvams, auginantiems neįgalų vaiką iki 18 metų.

Lietuvos profesinės sąjungos „Sandrauga“ komiteto narė Rūta Andriuškevičienė sakė, kad iš esmės pritaria naujai tvarkai, tačiau pabrėžė, jog tikėtųsi daugiau.

„Vaiko gerovė – vaiko vienodos galimybės. Jei aukštosios mokyklos kažkaip finansuojamos, tai darželiai Lietuvoje apgailėtini. Masė ieško auklėtojų, nes labai mažas atlyginimas“, – vieną problemų įvardijo ji.

Asociacijos „Investors` Forum“ vykdomoji direktorė Rūta Skyrienė siūlomą tvarką vertino skeptiškai.

„Tai grįžimas į praeitį, panašus pasiūlymas buvo iš konservatorių narės Monikos Navickienės. Tada neradome sutarimo. Tiesa, mūsų nariai, užsienio investuotojai, dėl to neturi jokių priekaištų.

Tačiau turiu vienos įmonės statistiką, kuri rodo, kad jei tokie mamadieniai įsigaliotų, tai paliestų 1,7 tūkst. darbuotojų, įmonei kainuotų 700 tūkst. eurų per metus“, – sakė R. Skyrienė.

Tuo metu „Sandraugos“ pirmininkas Kęstutis Juknis atsakė, kad 700 tūkst. eurų tėra smulkmena.

„Darbdaviai sako tik „ne, ne, ne“, bet viena diena, tai – tik mažas žingsnelis, – sakė jis. – Nesuprantu, kodėl čia keliamos tokios bangos.“

Socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė nurodė, kad Vyriausybės pozicija nepalaiko prezidento pasiūlymo.

„Nuosekliai laikomės, kad kolektyvinėse sutartyse turi būti sutariama dėl šių sąlygų“, – sakė ji.

Gitanas Nausėda

G. Nausėdos pasiūlyme taip pat numatyta auginantiems 3 ir daugiau vaikų iki 12 metų suteikti 2 papildomas poilsio dienas per mėnesį, o darbuotojams, asmeniškai prižiūrintiems tėvus (arba įtėvius), arba vieną iš tėvų, kuriems nustatytas specialusis nuolatinės slaugos ar specialusis nuolatinės priežiūros poreikis, suteikti ne mažiau kaip pusę darbo dienos laisvo nuo darbo laiko per mėnesį, paliekant darbuotojui jo darbo užmokestį.

Prezidentas taip pat siūlo Darbo kodekso dalį, numatančią tėvams, auginantiems pagal priešmokyklinio, pradinio ar pradinio ugdymo programas besimokančius vaikus, suteikti ne mažiau kaip pusę darbo dienos laisvo nuo darbo laiko pirmąją mokslo metų dieną, mokant darbuotojui jo darbo užmokestį, dėl atsirandančio naujo reguliavimo pripažinti netekusios galios.

Kaip rašoma Trišalei tarybai pateiktame dokumente, siūlymai užtikrintų papildomų poilsio dienų suteikimo lygiateisiškumą.

„Darbuotojams, auginantiems vaikus, papildomos poilsio dienos suteikimo reglamentavimas turi būti tobulinamas ne tik dėl vaikus auginančių darbuotojų lygiateisiškumo užtikrinimo, bet atsižvelgiant ir į kitą labai svarbią dimensiją – vaiko gerovę, vaiko teises ir vaikų galimybių lygiateisiškumą“, – dar priduriama dokumente.

Teigiama, kad papildoma poilsio dienos garantija turėtų prisidėti prie geresnio šių Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme nustatytų principų įgyvendinimo bei turi būti traktuojama ne tik kaip tėvų-darbuotojų garantija, bet ir kaip paties vaiko garantija.

„Būtina skatinti tėvus kokybiškai rūpintis savo vaikais ir skirti jiems kuo didesnį ir kokybiškesnį dėmesį“, – ragina prezidentas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (247)