Seimas priėmė svarstyti M. Majausko projektą, pagal kurį elektroninėse cigaretėse negalėtų būti ne tik vitaminų, kofeino, taurino, dažų ir kitų priedų, bet ir kvapiųjų medžiagų.

„Elektroninių tabako alternatyvų patrauklumas gali būti aiškinamas keliais aspektais. Pirma, manoma, jog garinamo ar kaitinamo tabako priemonės yra mažiau kenksmingos sveikatai negu deginamų tabako produktų vartojimas.

Antra, elektroninės priemonės leidžia išvengti kai kurių neigiamų, su deginamu tabaku susijusių nepageidaujamų poveikių, tokių kaip nemalonus tabako kvapas rūkant ar baigus rūkyti.

Trečia, elektroninės cigaretės rūkančiuosius įgalina vartoti itin platų spektrą produktų su kvapiosiomis medžiagomis, kurios rūkymo procesą daro malonesniu ir potencialiai įvairesniu, nei cigaretės.

Dėl šių priežasčių, elektroninės cigaretės yra populiari alternatyva norintiems ilgainiui mesti rūkyti ar ieškantiems galimai mažiau už tradicinius deginamo tabako produktus žalingo rūkymo būdo. Tačiau būtina turėti omenyje, jog tos pačios priežastys elektronines cigaretes daro itin patraukliu pasirinkimu ir nepilnamečiams“, – rašoma jo aiškinamajame rašte.

M. Majauskas teigė, kad siekiant riboti ne tik tradicinių tabako vartojimo būdų, bet ir elektroninių cigarečių, taip pat turinčių neigiamą poveikį ir galinčių sukelti priklausomybę, patrauklumą nepilnamečiams, būtina imtis atitinkamų priemonių.

„Pirmasis žingsnis, jau padarytas ne vienos užsienio valstybės, yra aromatizuotų ir su kvapiosiomis medžiagomis pagamintų elektroninių cigarečių produktų ribojimas ar draudimas.

Siekdamos kovoti su rūkymo plitimu, tokius ribojimus jau įvedė Suomija (2016 metais), Estija, Mičigano ir Niujorko valstijos JAV (2019 metais), taip pat diskutuojama dėl aromatizuotų nikotino skysčių uždraudimo JAV federaliniu lygiu“, – nurodė Seimo narys.

Kaip pastebi Seimo Europos Teisės departamentas, siekiant užtikrinti įsipareigojimų pagal Europos Sąjungos teisę vykdymą, įstatymo projektą reikėtų notifikuoti, o jo priėmimas turėtų būti atidėtas 3 mėnesiams, kad Europos Komisija ir kitos valstybės narės galėtų tinkamai susipažinti su siūlomu reglamentavimu bei, esant poreikiui, pateikti nuomonę.

Trumpas atsitraukė

„The New York Times“ praėjusią savaitę pranešė, kad Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas atsitraukė nuo savo planų uždrausti aromatizuotas elektronines cigaretes. Teigiama, kad toks sprendimas būtų nepatikęs daliai prezidentui svarbių rinkėjų, kurie nusisuktų nuo jo per 2020 metų rinkimus.

Anksčiau į elektroninių cigarečių temą aktyviai įsitraukė pirmoji ponia Melania Trump, kalbėjusi apie susirūpinimą dėl žalos sveikatai.

Pats prezidentas D. Trumpas anksčiau yra sakęs, kad nenorėtų, jog jo 13 metų sūnus Barronas rūkytų.

Pastebi skirtumus

JAV žiniasklaidos susidomėjimas elektroninių cigarečių žala ir jų populiarumu tarp paauglių pastaruoju metu buvo labai didelis.

Tuo metu Jungtinėje Karalystėje tokių pokyčių nepastebima. Kodėl? Anglijos visuomenės sveikatos agentūros vadovas J. Newtonas išskiria tris priežastis.

„Pirma, Jungtinėje Karalystėje tabako reklama draudžiama ne tik tradicinėje žiniasklaidoje, bet ir socialiniuose tinkluose, kai JAV tai leidžiama.

Antra, JK galioja nikotino koncentracijos riba, kurios JAV nėra. Pavyzdžiui, populiariausias produktas JAV „Juul“ prieinamas ir JK, bet su perpus mažesne nikotino koncentracija.

Trečia, JAV veikia didelė prieš rūkymą nukreipta kampanija, kuria siekiama atgrasyti paauglius nuo šio žalingo įpročio. Tačiau ji taip pat sudaro įspūdį, jog didelė dalis paauglių bendraamžių rūko elektronines cigaretes, o tai gali turėti nenumatytų pasekmių“, – teigė jis.

Melania Trump

Turi pasirinkimą

Tuo metu labdaros organizacijos „Action on Smoking and Health“ vadovė Deborah Arnott DELFI pasakojo, kad Europos Sąjungos narės gali reguliuoti kelias su tabako gaminiais susijusias sritis.

„Tai yra amžius, nuo kurio parduodama, kur galima rūkyti, reklamos taisyklės. Tačiau bendrai spaudimas politikams auga. Siūloma uždrausti skonius ir t.t.“, – sakė ji.

Pašnekovės manymu, reiktų uždrausti aiškiai į nepilnamečius nutaikytas pakuotes.

„Reikia uždrausti tokius skonių pavadinimus, kaip „Guminiai meškiukai“, „Kokakola“, taip pat – spalvotas pakuotes, kurios gali būti patrauklios jaunimui“, – sakė ji.

D. Arnott manymu, tai visiškai nepriimtina, nereikalinga ir turi būti sustabdyta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)