Paklaustas dėl siūlomo bankų mokesčio ir kaip jis neigiamai paveikė kaimyninės Lenkijos rinką, Prezidentas sakė, kad tokioje konkurencinėje aplinkoje, kokia šiuo metu yra mūsų bankuose, mokesčius bus mėginama perkelti į palūkanas. Todėl mums reikėtų labai susirūpinti savo bankų konkurencine aplinka. „Šiuo atžvilgiu jau turbūt labai rimtai galvočiau – kartu su vyriausybe – apie valstybinio komercinio banko steigimą. Situacija tapo tokia, kad ir šita alternatyva nebeturėtų būti tabu“, – interviu Vladimirui Laučiui pažymėjo valstybės vadovas.

Idėja nėra nauja

Laidoje „DELFI diena“ tokia prezidento idėja buvo įvertinta. Anot premjero patarėjo Skirmanto Malinausko, tokia idėja nėra labai nauja.

„Tai yra diskusijų klausimas, ar tikrai mes jį turėsime. Idėja tikrai nėra labai nauja. Kad ir kaip dėliotųsi politinė darbotvarkė, ar tai būtų valstiečiai ar kitos politinės jėgos, prisimenu, kad dažnai buvo keliamas klausimas dėl banko arba dėl valstybinio banko. Ta tema yra labai karšta ir ji tikrai buvo diskutuota. Premjeras ne kartą atsakinėjo į tą klausimą, tik vienas lūžinis dalykas buvo, kad ta tema buvo ypatingai marginalizuota.

Dabar tai sako šalies vadovas, kuris, matyt, turi aukščiausią kompetencijos lygį kalbėti apie bankus, nes pats yra dirbęs ir Lietuvos banke, ir daug metų viename didžiausių komercinių bankų Lietuvoje. Tai jau yra didelis žingsnis, kad ta diskusija gali būti rimta. (…) Lietuva kol kas turi labai prastą patirtį su buvusiais valstybiniais komerciniais bankais. Vyriausybės pozicija yra tokia, kad tai yra svarstytina tema“, – DELFI kalbėjo S.Malinauskas.

Skirmantas Malinauskas

Tup tarpu Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius pabrėžia, kad bet kuris naujas bankas turėtų būti prižiūrimas kaip ir bet kuri kitas.

Lietuvos bankų asociacija yra turbūt vieni pagrindinių bankininkystės ekspertų Lietuvoje. Mūsų nuomonė šiuo klausimu yra labai aiški. Mes visada pasisakėme už didesnę konkurenciją Lietuvos bankų sektoriuje. Mes visada sakėme, kad klausimas yra antraeilis, koks gi yra banko akcininkas, ar tai valstybė, ar privatus asmuo, ar grupė asmenų, svarbiausia, kad bankas būtų valdomas atsižvelgiant į aukščiausius standartus.

Mūsų pozicija yra labai aiški, mes sveikiname kiekvieno naujo banko Lietuvoje atsiradimo iniciatyvą. Svarbiausia, kad tas bankas būtų valdomas taip ir prižiūrimas taip, kaip ir bet kuris kitas“, – tikino pašnekovas.

Nestebina politikų pasiūlymai

Pasiteiravus, ar toks bankas reikalingas, M.Zalatorius sakė, kad jo jau nebestebina patys įvairiausi politikų pasiūlymai dėl bankų.

„Leiskite šiek tiek išplėsti klausimą, nes izoliuotai į šį klausimą atsakyti neįmanoma. Mes turime pažiūrėti į visą kontekstą, kurį turime šiandien. Šiandien manęs jau turbūt nebestebina jokie pasiūlymai, kuriuos girdime iš įvairių politikų apie tai, ką reiktų daryti bankų sektoriuje. Vienas iš tokių dalykų yra toks, kad šiuo metu mes turime dvi alternatyvas, kaip galime dirbti su konkurencingumu ir ką galime daryti.

Mantas Zalatorius

Viena vertus, mūsų galva, tai yra tiek Lietuvos žmonėms, tiek įmonėms, tiek ekonomikai nenaudingas bankų aktyvų mokestis, kurio iniciatoriai net nežino, ką apmokestinti – aktyvus ar pasyvus. Kita vertus, mes girdime kalbas, kad reikėtų įkurti valstybinį banką, kuris kaip tik neužkardytų konkurencijos ir užrakintų rinką su padidėjusiomis palūkanomis, o kaip tik padėtų šalies žmonėms. Žiūrint į žmones ir įmones, mano galva, grynai hipotetiškai šis sprendimas būtų daug geresnis, negu ganėtinai stipriai kitose valstybėse nepasiteisinęs mokestis“, – laidoje DELFI sakė M.Zalatorius.

Paklausus, kokiu pagrindu galėtų būti sukurtas valstybinis bankas, S.Malinauskas tikino, kad svarbi yra teisinė šio klausimo pusė.

„Tai jau yra teisinis klausimas. Jeigu ne Lietuvos pašto skyriumi, tai be jokios abejonės mes turėjome precedentų, kai buvo kuriami tokie bankai. Tiesiog tai yra įstatinio kapitalo klausimas, jeigu mes dedame akcentą. Esminis dalykas, kas žmonėms turbūt labiau suvokiama ir apie ką reikėtų kalbėti, kad Lietuvos valstybinio banko idėja prezidento lūpose neatsirado iš oro. Jis pasakė žymiai svarbesnę pirmą sakinio dalį.

Situacija banko sektoriuje pasidarė tokia ir konkurencija yra tokia maža, kad mes jau galime kalbėti apie kraštutines priemones. Ta pirma sakinio dalis yra labai svarbi. Mes galime kalbėti apie paprastus kaimo žmonėms – ką jiems daryti, jeigu uždaromi 500 banko padalinių“, – sakė premjero patarėjas.

Tikina, kad skatintų konkurenciją

Tuo tarpu M.Zalatorius sakė, kad naujas bankas skatintų konkurenciją rinkoje.

„Norėčiau dar kartą grįžti prie pagrindinės minties. Mano galva, naujas bankas skatintų konkurenciją rinkoje, naujas mokestis užrakina rinką ir išstumia jos dalyvius“, – kalbėjo jis.

Valstybinis bankas būtų dar viena, jau 55-oji valstybinės įmonė. Ekonomistas Nerijus Mačiulis sako, kad Lietuva turi 54 valstybės valdomas įmones, tačiau jų nuosavo kapitalo grąža yra labai maža, daugelis valdomos neefektyviai.

„Aš noriu paklausti vieno – kas būtų valstybinis bankas? Galbūt jį verta kurti ne tam, kad jis turėtų kuo didesnę kapitalo grąžą ir uždirbtų kuo didesnį pelną valstybei, bet tam, kad būtų galima daryti spaudimą komerciniams bankams gerinti kreditavo sąlygas, palūkanas ir taip toliau“, – į tokias ekonomisto mintis sureagavo S.Malinauskas.

Skirmantas Malinauskas

„Įmonės neturi būti valdomos valstybės, įmonės turi būti valdomos profesionalų. Šiuo atveju profesionalių valdybų ir profesionalių vadybininkų. Manau, kad iš čia ir kyla didžiosios problemos, kai valstybės pareigūnas, pavyzdžiui, ministras pradeda tiesiogiai kištis į įmonės valdybą. Tai yra tikrai blogai.

Jeigu būtų įkurtas komercinis bankas, kurio akcininkas būtų Vyriausybė, tokiu atveju būtų privalu priežiūros banko, kuri yra labai kompetetinga ir griežta, griežtai apriboti politikų kišimąsi į tokį darinį. Valstybės valdoma įmonė yra bloga koncepcija, blogas suvokimas, įmones valdo profesionalai. Valstybė gali būti tik akcininkas“, – sakė M.Zalatorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (331)