„Pati idėja teisinga, tačiau jei manome, kad reikia valstybinio banko, kuris atliktų mokėjimų, sąskaitų, kortelių, bankomatų ar skyrių regionuose vaidmenį, tai tokiu atveju tikrai nepritarčiau, nes yra dideli kaštai ir kitų alternatyvų. Perlo terminalai, prekybos centrų galimybės, jas reikia išnaudoti“, – „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ sakė G. Paluckas.

Jo teigimu, komerciniai bankai traukiasi iš regionų, nes jiems finansiškai neapsimoka ten būti, todėl šiuos nuostolius turėtų sugerti valstybinis bankas, jei jis būtų įsteigtas.

„Ne veltui komerciniai bankai traukiasi iš regionų, nes kaštai dideli, pajamos yra mažos. Šitos paslaugos šiose sektoriuose yra nepelningos. Turėtume situaciją, kad komerciniai bankai pelną gauna iš kitų paslaugų, o valstybė suvalgo visą nuostolį, mėgindama teikti paslaugas, kurioms yra alternatyvos“, – „Žinių radijui“ sakė socialdemokratų partijos lyderis.

„Nėra jokios konkurencijos finansuojant ar kredituojant smulkų ir vidutinį verslą regionuose arba finansuojant būsto energetinį efektyvumą, kitas žaliosios ekonomikos priemones“, – pridūrė G. Paluckas.

Kaip ELTA jau rašė, Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) atliko 2008-2009 metų ekonominės krizės priežasčių tyrimą.

Krizės tyrėjai siūlo atlikti galimybių studiją dėl komerciniais pagrindais veikiančio valstybinio banko, kuris būtų orientuotas į bazinių finansinių paslaugų paketą, gyventojų, verslo, valdžios sektoriaus kreditavimo ir kitų finansinių paslaugų suteikimą.

Prezidentas Gitanas Nausėda interviu portalui DELFI teigė, kad dabartinėje konkurencinėje aplinkoje mokesčius bankai galėtų mėginti perkelti į palūkanas, todėl vertėtų galvoti apie valstybinio komercinio banko steigimą.