Prieš kurį laiką DELFI lankėsi Širvintų rajone, kur aplankė vietos verslininkus.

Gali pasigirti atlyginimais

Įmonė „Baltic Filter“ gyvuoja nuo 1992-ųjų ir Širvintų rajone yra vienas didžiausių dabdavių. Kaip sako mus pasitikęs įmonės įkūrėjas ir generalinis direktorius E. Kasparevičius, šiandien pas jį dirba 135 darbuotojai, o įmonė užsiima automobilių ir patalpų vėdinimo filtrų gamyba didmeninei prekybai.

Prisėdę jo kabinete skaičiuojame, kad už keleto metų įmonė švęs savo veiklos 30 -metį ir klausiame, kokia jos sėkmės ir gyvavimo paslaptis, tačiau pats vadovas purto galvą ir kuklinasi.

„Nežinau. Gal bendras darbuotojų įtraukimas į įmonės veiklą. Darbuotojai žino ką daro, žino, kodėl daro, už ką.

Generalinis direktorius Eidminas Kasparevičius

Žinoma, už pinigus. Yra motyvacija“ , - atvirai sako jis ir tikina, kad atlyginimai bendrovėje priklauso nuo darbo rezultatų, mat darbuotojai jų gauna tiek, kiek pagamina ir parduoda produkcijos.

„Sodros“ duomenimis, vidutinis atlyginimas prieš mokesčius rugsėjo mėnesį įmonėje siekė 1897 Eur.

Verslą pradėjo garaže

Pats E. Kasparevičius sakosi, kad prieš įkuriant įmonę vertėsi padangų restauravimu, o filtrų gamyba prasidėjo dėl to, nes rinkoje labai trūko automobilių detalių.

„Buvo daug “Lada” mašinų, bet nebuvo pirkti joms filtrų. Ir man kilo idėja juos pagaminti”, - kalba jis ir sako pirmuosius filtrus pats gaminęs savomis rankomis maždaug 50 kv.m. garaže, o žaliavas jiems parsivežęs iš užsienio.

„Paskui atsirado vienas darbuotojas, paskui antras, penki ir t.t. Taip pamažu ir augo įmonė”, - nedaugžodžiavo jis.

Kabinete, kuriame kalbamės, ant vienos spintelių gausu pridėliotų vėliavėlių. Jos, kaip prisipažįsta vadovas, mena šalis, į kurias automobilių filtrai šiandien yra eksportuojami.

„Mūsų pagrindinė veikla ir yra eksportas. Lietuvoje lieka gal 7 proc. gamybos, nors tie patys produktai, tik kitu prekiniu ženklu, sugrįžta į Lietuvą“, - sako jis. Verslininkas taip pat teigia pastebintis, kad šalyje dar vyrauja požiūris, kad jei prekė lietuviška, reiškia ji yra bloga. Pasak jo, įtakos tam gali turėti ir tai, kad Lietuvoje automobilių pramonė praktiškai neegzistuoja.

„Bet augame ir Lietuvoje“, - iškart priduria šalia sėdintis ir įmonės direktorius Vytas Mazuronis, o E. Kasparevičius suskaičiuoja, kad per metus įmonė pagamina apie 5 mln. filtrų vienetų, o įmonės apyvarta siekia apie 10 mln. Eur.

Dirba ir užsieniečiai

Abu vadovai pasakoja ir tai, kad darbuotojai į įmonę dirbti atvyksta ne tik iš Širvintų rajono, bet ir iš Ukmergės, Kauno bei Vilniaus.

Bendrai kalbant, kaip sako, darbuotojų kaita įmonėje nėra didelė, o paklaustas, ar netrūksta darbuotojų, teigia, kad įmonėje jaučiamas specifinių specialistų trūkumas, pavyzdžiui, pramonės automatikų, robotikos specialistų.

Mums besikalbant įmonės įkūrėjas prasitaria, kad bendrovėje dirba ir vienas prancūzas bei italas, kurie jau puikiai kalba lietuviškai, o paprašius juos pakviesti, vyrai netrukus prisijungia prie pokalbio.

Italas Daniele Lufino ir prancūzas Christophe Marie

Štai italas Daniele Lufino, kuris į Lietuvą atvyko iš Šiaurės Italijos, sakosi mūsų šalyje gyvenantis jau 20 metų, o Lietuvą pirmą kartą aplankęs studijų mainų programos „Erasmus“ dėka. Kaip tikina, Lietuvą vaikinas pamilo iš karto, todėl baigęs universitetą vėl čia atvyko, tik šįkart, gyventi.

„Čia labai daug galimybių augti. Dabar, kai susitinku su savo bendraamžiais gimtinėje, manau, kad man pasisekė labiau, kad esu čia. Negrįžčiau atgal į Italiją“, - sako jis ir šypsosi bei priduria, kad Lietuva per tuos 20 metų nuo jo atvykimo labai pasikeitė.

Šalia jo prisėdęs pokalbio klausosi ir prancūzas Christophe Marie. Jis taip pat sakosi prieš 20 metų dalyvavęs mainų programoje, dar po keturių metų į Lietuvą atvykęs savanoriauti, o po kelių mėnesių savanorystės sutikęs ir lietuvaitę merginą.

„Jūsų šalis, mentalitetas pasikeitė kardinaliai, iš pradžių girdėdavau pasakymus, kas čia per ateivis, bet dabar jau visi noriai priima užsieniečius“, - pastebi jis.

Būtina paminėti, kad mums besikalbant abu vyrai bendrauja sklandžia ir taisyklinga lietuvių kalba.

„Kai važiuoju į svetimą šalį aš noriu būti suprastas ir suprasti, ką kalba kiti.

Būna, tenka susidurti su tokiais žmonėmis, kurie daug metų gyvena Lietuvoje, bet iš principo vietine kalba nekalba, bet man tai nėra suprantama“, - sako C. Marie.

Parvilioja ir emigrantus

Pokalbiui įpusėjus įmonės vadovas E. Kasparevičius kviečia pasivaikščioti po filtrų gamybos patalpas, o jos, kaip informuoja, yra 12 tūkst. kv.m. ploto.

Apžiūrinėjant, kaip vyksta gamyba, sutinkame ir du lietuvius, kurie sakosi neseniai grįžę iš emigracijos. Vienas jų – širvintiškis Ovidijus Visockas, jis čia atsakingas už filtrų gamybą ir dirba prie gamybos linijos.

Ovidijus Visockas

Vyras sakosi pirmiausia dirbti išvykęs į Daniją, kur praleido 5-erius metus ir dirbo uoste, o vėliau sparnus pakėlęs į Olandiją, dirbęs medelyne. Paklaustas, kodėl išvyko, atsako, kad to, ko ir visi – užsidirbti pinigų.

Visgi šiandien vyras jau Lietuvoje ir sakosi, kad čia gyventi jam daug geriau.

„Čia namai, draugai, aplinka gera. Danijoje savas nesijaučiau, buvo liūdna“, - prisipažino jis.

Dar vienas grįžęs lietuvis - Dovydas Drublionis. Jis sakosi į gimtinę po 6-erių metų sugrįžęs iš Anglijos, kur taip pat buvo išvykęs užsidirbti pinigų.

„Dirbau mėsinėje, paskui sandėlyje, vėliau statybose“, - vardija jis ir sako, kad kilus minčiai grįžti į Lietuvą ilgai ir nelaukė, o netrukus jau turėjo ir darbą šioje gamykloje.

„Esu patenkintas, o Anglijos nepasiilgau, neturiu noro ten grįžti“, - teigia jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)