SEB bankas prognozuoja, kad paskutinį šių metų ketvirtį metinis BVP augimas sulėtės iki 2,8 proc. BVP augimo besibaigiančiais 2019 metais prognozė – 3,6 proc. Lietuvos BVP augimo 2020 metais prognozė – 2,4 proc.

„Investicijos 2020 metais, nors ir ne taip sparčiai, bet augs – Europos Sąjungos struktūrinių fondų pinigų išmokėjimas kitais metais pasieks piką. Be to, nekilnojamojo turto rinkoje 2020 metais statybų darbų vertė taip pat dar gali nedaug augti. Ir nors statybų sektorius skųstis darbų užsakymais neturėtų, nemažai įmonių sektoriuje dėl nesuvaldytų sąnaudų didėjimo susidurs su nuostolių ir likvidumo problemomis. Vidutinis darbo užmokesčio augimas šalyje turėtų sulėtėti nuo 8,2 proc. Prognozuojame, kad kitąmet vidutinis nedarbas bus 6,1 proc., o 2021 metais – 6,2 procento“, – teigia ekonomistas.

„Kaip ir anksčiau, manome, kad Lietuvai kitąmet pavyks augti sparčiausiai tarp Baltijos šalių. Tikimės, kad Latvijos ekonomika kitąmet padidės 2 proc., 2021 metais – 2,5 proc., o Estijos BVP didės atitinkamai 2 ir 2,6 procento“ , – pranešime cituojamas T. Povilauskas.

SEB grupės ekonomistai paliko nepakeistą euro zonos BVP augimo prognozę: ekonomika šiemet padidės 1 proc., kitąmet – 1,1 proc., o 2021 metais – 1,3 procento.

Visgi gyventojai euro zonoje ir taupo labiau, apklausos rodo, kad artimiausiais metais taupymo lygis dar didės, o tai darys neigiamą įtaką vartojimo augimui. Be to, nedarbas euro zonoje kitąmet turėtų mažėti jau gerokai lėčiau.

Kaip skelbiama antradienį Stokholme paskelbtoje pasaulio ekonomikos apžvalgoje „Nordic Outlook“, Vokietijos ekonomikai kitąmet bus nelengva išsivaduoti iš sąstingio – šalies ūkio plėtra sieks 0,7 proc. bei veikiausiai nusileis Prancūzijos ar Ispanijos ekonomikos augimui. Vokietijos pramonė yra svarbiausias ūkio augimą stabdantis veiksnys, todėl tik nuo to, kaip greitai šalies eksportas atsigaus, priklausys, ar ekonomika kitąmet augs sparčiau, negu tikimės.

Prognozuojama, kad Švedijos ekonomika kitąmet augs 1,2 proc., tiek pat, kiek ir šiemet. Sumažėjusios investicijos į įrangą ir nekilnojamąjį turtą yra pagrindinės lėtesnio augimo priežastys.

JAV ekonomika šiemet didės 2,2 proc., o kitąmet augimas sulėtės iki 1,7 procento.