Šaltiniai teigė, kad muitų atšaukimas, dėl kurio sutarė Kinijos vicepremjeras Liu He ir JAV prezidentas Donaldas Trumpas, negali būti laikomas pirminio susitarimo dalimi.

Tiek JAV, tiek Kinijos pareigūnai ketvirtadienį patvirtino, kad abi šalys jau susitarė dėl muitų atšaukimo.

Tačiau JAV administracijos pareigūnų nuomonės dėl šio susitarimo nesutampa – esami ir buvę pareigūnai teigė manantys, kad muitų atšaukimas iš Jungtinių Valstijų atims derybų svertą.

Kinijos komunistų partija derybas bando „perdaryti“, sakė buvęs Baltųjų rūmų patarėjas Stephenas Bannonas. Jis pridūrė, kad muitų atšaukimas prieštarauja spalį sudarytam prekybos sandoriui.

Baltieji rūmai nesutiko situacijos komentuoti, o JAV prekybos įgaliotinio biuras išvis nėra patvirtinęs, ar muitai iš tiesų bus atšaukti.

Buvęs D. Trumpo patarėjas Rytų Azijos klausimais Christianas Whitonas sakė, kad tai yra „būdinga“ Pekinui. Kinijos komunistų partija naudoja „hiperagresyvią derybų strategiją, bandydama pakeisti realybę“, sakė jis.

„Trumpas yra pagrindinis asmuo Kinijos derybose", - sakė C. Whitonas, ir pridūrė, kad jis būtų „labai nustebęs“, jei prezidentas patvirtintų muitų atšaukimą.