Neringos žvejus vienijanti organizacija kartu su meru siekia pakeisti įstatymus, mat kitu atveju bus sunaikintas paveldas, o žmonės bus priversti sunaikinti iš kartos į kartą perduodamą žvejybos verslą.

Lietuvos higienos normos HN 121:2010 „Kvapo koncentracijos ribinė vertė gyvenamosios aplinkos ore“ taikymo ir kvapų kontrolė realiai draudžia naudoti kone visas Neringoje esamas žuvų rūkyklas. Įstatymai numato, kad verslo reikmėms naudojamos žuvų rūkyklos turi būti ne arčiau kaip 100 metrų nuo gyvenamųjų namų. Paradoksas, tačiau apie penkiolika metų galiojantis įstatymas pritaikytas gerokai anksčiau pastatytoms rūkykloms, o atstumas, anot A. Kelmelio, verčia lįsti kur nors po žeme arba kelti rūkyklas į orą: visur kitur aplinkui yra kaimynai.

„Aš pirmas po tuo Damoklo kardu patekau. Paskundė kaimynas, nors jo diedukai kone patys pirmieji atvežė iš Kazachstano tas žuvų gaudykles, jie patys žvejai buvo. Dabar kaimynas apie dešimtus metus gyvena paveldėtame name. Gal žmogaus toks būdas tiesiog. Nors visai šalia mano rūkyklos jo rūkykla stovi, kartais irgi žuvų išsirūko. Tik privačiam asmeniui ta pati tvarka negalioja“, – atvirauja A. Kelmelis.

Turistus Neringoje dabar rūkytomis žuvimis aprūpina 14 žvejų, iš viso registruota 30 verslo reikmėms numatytų rūkyklų. Tačiau jei savo rūkykloje žuvis rūkys verslą įregistravusio žvejo kaimynas tik savo reikmėms, įstatymai jam negalioja.

Keli neringiškiai žvejai pripažįsta, kad iki kol buvo nubaustas pirmasis kolega, nelabai gilinosi į dar prieš penkiolika metų įsiteisėjusias įstatymų pataisas. Tiesiog darė tai, ką išmokę iš savo senelių ir tėvų, – žvejojo ir prekiavo savo šviežiai rūkytomis žuvimis.

„Tai – sezoninis verslas, net daugiau ne verslas dėl turto ar geresnio uždarbio, o išgyvenimas. Tik įstatymus parašė taip, kad ar tu vieną žuvį rūkysi, ar iki penkių tonų – reikalavimai tokie pat“, – sakė anonimu likti norėjęs kitas žvejys.

Neringos savivaldybėje pasitarimą surengęs meras Darius Jasaitis sukvietė ir visuomenės sveikata besirūpinančius specialistus, ir žvejus bei juos suburiančią organizaciją „Vidmarės“. Organizacijos prezidentė Rasa Baltrušaitienė neslepia, kad įstatymas parašytas žvelgiant į gerokai didesnius fabrikus, o ne į pavienius žvejus.

„Net surinkus visų Neringos žvejų žuvis į vieną rūkyklą, vargu ar per metus bus pasiektos penkios tonos. Atstumo ribojimai dėl rūkomų žuvų kvapo parengti neatsižvelgiant į tai, kad Neringa nuo seno garsėja būtent rūkomomis žuvimis. Be to, sanitarinės apsaugos zonos tipas negaliotų, jei žvejai naudotų elektrines rūkyklas. Visi žvejai čia tai daro autentiškai, jie purtosi elektrinių rūkyklų, mat tada neliktų jokios autentikos. Paprastai žiūrint, jei kaimynas kieme kepa mėsos šašlykus, taip pat juk jaučiamas kvapas. O žuvys, ar jos keptos, ar rūkytos, vis tiek turi kvapą“, – R. Baltrušaitienė įvardija, kad įstatymai per griežti.

Tiek meras, tiek kiti neringiškiai sako, kad Neringos kurorto išskirtinumą įstatymai tiesiog sunaikintų kur kas greičiau, nei pats žmonių gyvenimo būdas. Žvejai atviri – jau dabar nebelabai yra kam perduoti žinias, kurios paveldėtos iš senolių.

„Nebenori jaunimas, darbas sunkus, nėra labai gero uždarbio. Mūsų ir taip jau nedaug likę. Pagal dabartinius reikalavimus, lieka uždaryti verslą ir eiti elgetauti“, – apmaudo neslepia vienas neringiškių.

Anot D. Jasaičio, gelbėti Neringos žuvų kvapo jis suskubo į Vilnių, kur trečiadienį gavo naudingų patarimų, – kreiptis su paruošta įstatymo dalies pataisa į Vyriausybę.

„Pasirodo, per Seimą prašymai keisti įstatymo pataisą užtruktų ilgiau, patarė tai daryti per Vyriausybę. Grįžau ketvirtadienį ir jau bandom pasiruošti – iškart teiksim savo prašymus. Nežinau, kiek užtruks, žinau tik vieną – jei kaimynai ir toliau pyksis, jokie įstatymai negelbės. Šį norime pataisyti dėl kitų žvejų, kurie nuo seno rūko žuvis taip, kaip ir jų senoliai. Manome, kad 10 metrų bus adekvati riba. Tik kiek reiks laukti atsakymų iš Vyriausybės ir Seimo, sunku pasakyti“, – sako D. Jasaitis.

A. Kelmelis jau gavo 250 eurų baudą, kad nesilaikė 100 metrų ribos. Tiek pats žvejys, tiek meras tokias ribas vadina absurdiškomis, mat jei stipresnis vėjas, rūkomų žuvų kvapas užuodžiamas net ir už kilometro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (209)