RCEP sutartis turėjo apimti 30 proc. pasaulio bendrojo vidaus produkto (BVP) ir įtraukti pusę viso pasaulio žmonių.

Tačiau Indija išreiškė susirūpinimą dėl rinkos pasiekiamumo, baimindamasi, kad bus smarkiai pakenkta šalies vidaus pramonei, jei rinką užplūs pigios „pagaminta Kinijoje“ prekės.

„Dalyvaujančioms šalims pranešėme, kad nebeprisijungsime prie RCEP, – sakė diplomatė Vijay Thakur Singh, atsakinga už Rytų Aziją Indijos užsienio reikalų ministerijoje. – Mūsų sprendimas yra pagrįstas šios sutarties poveikiu paprastiems Indijos žmonėms ir jų pragyvenimui, įtraukiant ir pačius vargingiausius žmones.“

Šio sprendimo pasitraukti iš sutarties sulaukta po įtemptų derybų Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) viršūnių susitikime Bankoke.

Indijos pasitraukimas smarkiai pakenks sutarčiai, kurioje dalyvauja 10 ASEAN valstybių, kartu su Kinija, Japonija, Pietų Korėja, Australija ir Naująja Zelandija. Likusios sutarties narės teigė norinčios sutartį pasirašyti kitais metais, įvykdžius visų sąlygų teisinį patikrinimą.

Dėl Indijos sprendimo pasitraukti, RCEP sutartis kitąmet nebebus pasirašoma.

Vienas aukšto rango diplomatas, žinantis apie šias derybas, sakė, kad Indijos ministras pirmininkas Narendra Modi nenorėjo pakeisti savo nuomonės dėl pasitraukimo, kadangi jautė spaudimą iš šalies vidaus.

Tačiau diplomatas teigė, kad Indija prie sutarties galės prisijungti vėliau, net po jos pasirašymo, jei bus išspręstos pagrindinės problemos.

Kinijos užsienio reikalų ministras Le Yuchengas laikėsi tokios pat nuomonės. „Kai Indija bus pasiruošusi, ją mielai priimsime“, – sakė jis, kai Indija dar nebuvo patvirtinusi pasitraukimo naujienų.

Pirmadienį vykusiose derybose ASEAN blokas ir sąjungininkės nusprendė regione įtvirtinti laisvąją prekybą. „Vėl susiduriame su smarkiais protekcionizmo vėjais, – sakė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas. – Turime apsaugoti laisvąją prekybą... ir sugrąžinti pasaulio ekonomiką į senas vėžes.“

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją