Dėl ekonominių priežasčių kilę neramumai tik dar labiau pagilina problemas ir prisideda prie lėtėjančio augimo Artmiųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos regione, teigiama TVF parengtoje regiono ekonomikos apžvalgoje. Be neramumų, lėtesniam arabų šalių ekonomikos augimui daro įtaką ir pasaulio prekybos įtampos, naftos kainos nepastovumas bei chaotiškas „Brexitas“.

TVF taip pat sumažino regiono ekonomikos augimo prognozę nuo pernai užfiksuoto 1,1 proc. iki vos 0,1 proc. šiemet.

„Šių šalių ekonomikos augimo lygis yra nepakankamas susitvarkyti su aukštu nedarbo lygiu. Kalbame apie regioną, kuriame jaunimo nedarbo lygis viršija 25-30 proc., o tam pažaboti reikia 1-2 proc. didesnio augimo“, – naujienų agentūrai AFP sakė TVF Artimųjų Rytų ir Vidurinės Azijos padalinio vadovas Jihadas Azouras.

TVF apžvalgoje teigiama, kad aukštas nedarbo lygis kelia neramumus daugelyje arabų šalių.

„Nedarbo lygis regione siekia 11 proc. Tuo tarpu kitose besivystančios ekonomikos šalyse nedarbo lygis siekia 7 proc.
Didžiausia grėsmė likti be darbo kyla moterims ir jaunuoliams. Pernai daugiau nei 18 proc. moterų šiame regione neturėjo darbo“, – sakoma apžvalgoje.

Smurto proveržiais pasižymėję protestai keliose arabų šalyse prasidėjo nuo 2010-ųjų. Sirijoje, Jemene ir Libijoje protestai peraugo į kruvinus pilietinius karus.

Per pastaruosius metus protestai atsinaujino Alžyre, Sudane, Irake ir Libane, kur žmonės reikalauja ekonominių reformų ir kovos su korupcija.

TVF taip pat įspėjo dėl itin aukšto valstybės skolos lygio daugelyje arabų šalių, vidutiniškai siekiančio daugiau nei 85 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). Libane ir Sudane valstybės skola siekia net 150 proc. BVP.

„Per daugelį metų susikaupusi valstybės skolos našta neleidžia įgyvendinti svarbių investicijų, reikalingų regiono ilgalaikei ekonominei ateičiai užtikrinti“, – teigiama apžvalgoje.

TVF pabrėžė ir Irano ekonomikos negandas – šalis patiria itin staigią recesiją. Prognozuojama, kad Irano ekonomika šiemet susitrauks net 9,5 proc. Pernai šalies BVP traukėsi 4,8 proc.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)