500 mln. vartotojų visame pasaulyje turinti „TikTok“ labai išpopuliarėjo per pastaruosius dvejus metus, pasiūlydama platformą su muzika suderintiems klipams iki 60 sek. kurti ir skelbti.

Laiške nacionalinės žvalgybos direktoriaus pareigas einančiam Josephui Maguire'ui Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras ir respublikonų senatorius Tomas Cottonas užsimena, kad „TikTok“ savininkė „ByteDance“ gali būti priversta dalytis informacija apie vartotojus su Kinijos žvalgyba.

Programėlė taip pat galėtų suteikti Pekino šnipams užkulisinį kelią į vartotojų išmaniuosius telefonus ir kompiuterius, panašiai, kaip įtariama dėl Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“.

„Vien JAV esant daugiau kaip 110 mln. atsisiuntimų, „TikTok“ yra potenciali kontržvalgybos grėsmė, kurios negalime ignoruoti“, – rašė senatoriai, ragindami žvalgybininkų bendruomenę atlikti su šia programėle susijusių „pavojų nacionaliniam saugumui vertinimą“.

Pagal Kinijos įstatymus kompanija galėtų būti priversta „paremti žvalgybos darbą, kurį kontroliuoja Kinijos komunistų partija“, rašoma laiške.

Jame pažymima, kad „TikTok“ renka nemažai vartotojų asmeninių duomenų, todėl tai kelia pavojų saugumui.

Savo interneto svetainėje paskelbtame pareiškime „TikTok“ bandė atsiriboti nuo Kinijos ir pažymėjo: „Mūsų neveikia jokia užsienio vyriausybė, įskaitant Kinijos vyriausybę.“

Kompanijos duomenų centrai yra ne Kinijoje ir „jokiems mūsų duomenims netaikomi Kinijos įstatymai“, nurodė „ByteDance“.

Senatoriai taip pat perspėjo, kad „TikTok“ potencialiai galėtų būti naudojama siekiant paveikti rinkėjus per kitų metų rinkimus, taip, kaip rusai manipuliavo JAV socialiniais tinklais per 2016 metų kampaniją.

„Taip pat buvo iškelta klausimų dėl galimybių cenzūrai ar manipuliavimui tam tikru turiniu“, – sakoma jų laiške.

„TikTok“, kaip pranešama, cenzūruoja medžiagą, kurią Kinijos komunistų partija laiko politiškai opia, įskaitant turinį, susijusį su pastarojo meto protestais Honkonge, taip pat užuominas apie Tiananmeno aikštę, Tibeto ir Taivano nepriklausomybę, elgesį su uigūrais“, – rašoma laiške.