Apie tai trečiadienį kalbėta Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje.

„Dėl atsivėrusios skylės: matėme, kad transporto priemonių mokestis nepraėjo, t.y. -29 mln. eurų, nekilnojamojo turto mokestis -8 mln. eurų, bankų -52 mln. eurų, žemės mokestis praėjo tik opozicijos balsų dėka, vieno balso skirtumu – gali būti dar -7 mln. eurų.

Iš viso išeina 96 mln. eurų. Suprantu, kad kai kurie dalykai gali būti teikiami iš naujo, bet kaip planuojama tokią skylę užkimšti?“ – ministro klausė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Mykolas Majauskas.

V. Šapoka atsakė, kad diskusija dėl galimų „skylių“ biudžete prasideda dabar.

„Manau, kad bus galima daryti išvadas, ar reikia korekcijų, ar ne, tuomet, kai biudžetas bus grąžintas.

Kalbant apie alternatyvas, jei dalis Seimo narių pažiūrės į biudžetą tik kaip į išlaidas, o į mokesčius pasižiūrės kaip į kažkokį atskirą dalyką – toks variantas įmanomas.

Jei mokestiniams pakeitimams nebus pritarta, tokiu atveju siūlysime karpyti išlaidų augimą. Tai visiškai paprasta ir suprantama, nes fiskalinės drausmės reikalavimų turbūt niekas neketina pažeisti“, – sakė ministras.

Seimas antradienį pradėjo kitų metų valstybės ir savivaldybių biudžetų svarstymą. Įstatymas nagrinėjamas visuose Seimo komitetuose. Kitas jo svarstymas plenariniame posėdyje numatomas lapkričio 21 dieną, dar kitas – gruodžio 5 dieną.

Numatoma, kad kitais metais valstybės biudžeto pajamos augs 9 proc. arba 956 mln. eurų. Tuo metu jo išlaidos didės 940 mln. eurų arba 8 proc.

2020 metais valstybės biudžetas turėtų gauti 11,545 mlrd. eurų pajamų. Jame numatyta 12,650 mlrd. išlaidų. Detaliau apie pajamų šaltinius ir asignavimų valdytojus – grafike.


Lyginant su 2019 metais, kitų metų savivaldybių biudžetų pajamos turėtų padidėti 11,9 proc., t. y. 350 mln. eurų, o išlaidos – 11,6 proc. arba 339 mln. eurų.

Biudžetas parengtas, remiantis rugsėjo pradžioje paskelbtu ūkio raidos scenarijumi. Jis numato, kad 2020 metais bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 2,4 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 2,3 proc., vidutinis mėnesinis darbo užmokestis (neatskaičius mokesčių) augs 7,4 proc., o nedarbo lygis sudarys 5,9 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (168)