Energetikos ministerija siūlo jas pradėti kaupti Rezerviniame fonde, kasmet pervedant į atskirą jo sąskaitą ne mažiau kaip 25 proc. valstybės valdomų įmonių dividendų – pusę dabar į šį fondą pervedamų dividendų.

„Ilgaamžės radioaktyviosios atliekos, kurios išliks pavojingos aplinkai tūkstančius metų, turi būti dedamos į giluminį atliekyną, kadangi šiuo metu tai yra vienintelis saugus ir tvarus tokių atliekų sutvarkymo būdas“, – rašoma pažymoje.

Pasak ministerijos, laiku nesurinkus lėšų, vėluotų atliekyno įrengimas, o tai reikštų, kad pasibaigus atliekų saugojimui laikinose saugyklose, jos turėtų būti perkrautos į naujus laikinus konteinerius. Tai kainuotų mažiausiai 1,1 mlrd. eurų.

Be to, ilgaamžių atliekų tvarkymo finansavimo užtikrinimą numato ir Europos Sąjungos (ES) teisės aktai. Nenumačius jo šaltinių, Lietuvai grėstų ES sankcijos.

Ministerija taip pat siūlo likviduoti Ignalinos AE uždarymo fondą.

2,52 mlrd. eurų preliminarios vertės giluminio atliekyno vietą numatoma parinkti iki 2045 metų, jo statybos turėtų prasidėti 2056 metais, o naudoti jį planuojama nuo 2066-ųjų.

Siekiant, tarkime, iki 2056 metų surinkti 2,52 mlrd. eurų dividendų, kasmet į specialią sąskaitą, BNS skaičiavimais, reikėtų pervesti 68 mln. eurų, o tai reiškia, kad biudžetas turėtų gauti 272 mln. eurų dividendų kasmet.

Tačiau pernai jų gauta beveik 137 mln. eurų, 2017 metais –174 mln. eurų.

Visą panaudotą branduolinį kurą bei atliekas į atliekyną planuojama perkelti iki 2077 metų. Vėliau jo teritorijoje bus ribojamas žemės naudojimas, o aikštelė bus nuolat stebima.

Skaičiuojama, kad vien tik atliekyno statyba kainuos 1 mlrd. eurų, jo naudojimas – 900 mln. eurų. Dar reikės šimtų milijonų eurų požeminės laboratorijos vietos parinkimui, atliekyno vietos patvirtinimui ir objekto projektavimui.

„Giluminio atliekyno įrengimas yra išskirtinai ilgai truksiantis ir brangiai kainuosiantis projektas“, – teigiama aiškinamajame rašte.

Ignalinos AE uždarymas ir trumpaamžių atliekų tvarkymas ir toliau bus finansuojami ES paramos (iki 86 proc.), valstybės biudžeto ir Ignalinos AE lėšomis.

Atominė elektrinė galutinai sustabdyta 2009-ųjų pabaigoje, o jos uždarymo darbai, numatoma, truks iki 2038 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)