Už tokių pataisų svarstymą balsavo 41 Seimo narys, prieš – 26, o susilaikė 25. Projektas grąžintas Vyriausybei tobulinti.

Finansų ministras Vilius Šapoka neatmeta, kad Lietuvoje ateityje bus įvestas visuotinis NT mokestis.

„Tai visuotinis nekilnojamojo turto mokestis yra neišvengiamas. Nuleisdami kartelę, aiškiai leidžiame suprati, kad turėti brangų turtą ateityje tikrai kainuos ir neišvengiamai bus visuotinis nekilnojamojo turto mokestis, kad žmonės turėtų laiko iki visuotinio nekilnojamojo turto mokesčio įvedimo priimti arba peržiūrėti ilgalaikius sprendimus“, – pareiškė ministras.

Opozicinių konservatorių atstovas Mykolas Majauskas ministro klausė, ar yra suskaičiuota, kiek šio mokesčio turės sumokėti vieniši žmonės, ypač pensininkai.

„Nekilnojamojo turto ant duonos neužsitepsi ir pusryčiams neatsikąsi“, – teigė parlamentaras.

V. Šapoka pareiškė, kad tokių atvejų būtų nedaug: „Tokių situacijų yra nykstamai mažai.“

Pasak jo, tais atvejais, kai gyventojas skursta, yra „visi kiti valstybės mechanizmai, kurie tas problemas sprendžia“.

Jis taip pat teigė, kad su tokiais argumentais bet koks mokestis būtų neįmanomas.

Audito komiteto pirmininkė, konservatorių frakcijos narė Ingrida Šimonytė prognozavo, kad pasiturintys ir turtingi žmonės, siekdami išvengti mokesčio, savo asmeninį turtą „perrašys turimai įmonei“.

„Pasiturintys žmonės paprastai būna nebūtinai muzikantai, bibliotekininkai arba mokytojai, tai paprastai yra verslininkai, kurie turi,
pavyzdžiui, kokią nors uždarąją akcinę bendrovę, į kurią gali įnešti savo turtą ir sumokėti mažiau nekilnojamojo turto mokesčio“, – teigė komiteto vadovė.

„Tai tokiu atveju bus nusikalstama veika“, – atšovė ministras.

Liberalas Simonas Gentvilas piktinosi, kad NT lengvata palikta ūkininkams.

Seimui antradienį teiktos pataisos, siūlant sumažinti neapmokestinamąjį nekomercinio NT dydį nuo 220 tūkst. eurų iki 100 tūkst. eurų.

Taip pat buvo siūloma suvienodinti minimalų NT mokesčio tarifo dydį visam apmokestinamajam gyventojų ir įmonių NT, jį padidinant nuo 0,3 proc. iki
0,5 procento.

Skaičiuojama, kad tai valstybės ir savivaldybių pajamas padidintų apie 9,2 mln. eurų per metus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)