Antradienį už tokių Akcizų įstatymo pataisų svarstymą balsavo 47 Seimo nariai, prieš – 10, o susilaikė 32.

„Numatoma nuosaikiai didinant akcizų tarifus, plėsti ekonomikos augimui mažiau žalingų mokesčių bazę, kartu mokestinėmis priemonėmis labiau prisidedant prie aplinkosauginių ir sveikatinimo tikslų įgyvendinimo“, – pristatydamas pataisas Seime antradienį sakė finansų ministras Vilius Šapoka.

Planuojama, kad valstybės biudžeto pajamos didėtų 53,5 mln. eurų, vien iš dyzelino akcizo – 24 mln. eurų, iš žemdirbių dyzelino – 6,5 mln, eurų, o etilo alkoholio – 10 mln. eurų.

Skaičiuojama, kad dėl akcizų didinimo 20 vienetų kaitinamojo tabako produktų pabrangtų apie 33 centus, pusė litro stipraus gėrimo – apie 45 centus, litras benzino – apie 4 centus, litras dyzelino ir žemdirbių dyzelino – apie 3 centus.

Kaitinamojo tabako akcizas didėtų 65 proc., etilo alkoholio – 10,5 proc., benzino – 7,3 proc., dyzelino – 7,2 proc., o žemdirbių dyzelino – 44,6 procento.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Andrius Mazuronis pasidalino įtarimais, kad padidinus akcizą kaitinamajam tabakui, siekiate atgrasyti nuo žalingų įpročių, rūkantieji pereis prie deginamo tabako gaminių.

„Tai yra prie įprastų cigarečių, kas iš principo sveikatai yra daug žalingiau ir ydingiau“, – tvirtino A. Mazuronis.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Remigijus Žemaitaitis prognozavo, kad akcizo kaitinamajam tabakui padidinimas paskatins ir šešėlį, ir valstybės netekimus.

„Gausis tai, kad turėsime ko ne pusantro karto didesnį už mūsų kaimynines valstybes Lenkiją ir Latviją. 2 mln. eurų bus negautos pajamos ir plius dar kontrabanda“, – kalbėjo R. Žemaitaitis.

Jis piktinosi, kad ūkininkams dyzelinas brangs kone trečdalius.

„3 centais litrui kils, tada kokią įtaką mėsai, pienui, grūdams turės, kiek prekybos centruose brangs? Mano skaičiavimais, 14-17 centų“, – teigė R. Žemaitaitis.

Konservatorius Edmundas Pupinis siūlė Seime pradedamą svarstyti projektą skelti į dvi dalis – degalų akcizą atskirti nuo alkoholio ir rūkalų.

„Ūkininkai ir perdirbėjai įtrauks (išlaidas dėl padidinto kuro akcizo – BNS) į produkto kainą ir žmonės už tą užmokės, vis tiek bus atsiimta. Tačiau apie vežėjus... Nedaug tie du centai, jeigu kalbame apie vieną litrą, tačiau jie ne litrais matuoja, o šimtais ir tūkstančiais. Jau dabar dėl mobilumo paketo daug kas registruojasi Lenkijoje“, – teigė E. Pupinis.

Tuo tarpu V. Šapoka teigė, kad išskyrus vieną sektorių, būtų padaryta žala.

„Išskirsime vieną ūkio šaką iš viso ir laikysime tiesiog šiltnamio sąlygomis, o nuo to kentės visi kiti sektoriai ir gyventojai“, – teigė jis.

Autorius: Sniegė Balčiūnaitė

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)