Numatoma, kad kitais metais valstybės biudžeto pajamos augs 9 proc. arba 956 mln. eurų. Tuo metu jo išlaidos didės 940 mln. eurų arba 8 proc.

2020 metais valstybės biudžetas turėtų gauti 11,545 mlrd. eurų pajamų. Jame numatyta 12,650 mlrd. išlaidų. Detaliau apie pajamų šaltinius ir asignavimų valdytojus – grafike.

Lyginant su 2019 metais, kitų metų savivaldybių biudžetų pajamos turėtų padidėti 11,9 proc., t. y. 350 mln. eurų, o išlaidos – 11,6 proc. arba 339 mln. eurų.

V. Šapokos pristatytame projekte taip pat aprašytos dotacijos savivaldybėms, studijų programoms, įmokos į Privalomąjį sveikatos draudimo fondą, pensijų fondus, įsipareigojimai NATO ir t. t.

Lūkesčiai skiriasi

Į Seimo narių klausimus atsakinėjęs V. Šapoka teigė, kad mato skirtingus gyventojų ir verslo lūkesčius.

„Turėjome gana ilgą rinkimų ciklą, turėjome labai daug kandidatų – tiek partijų, tiek nepartinių. Visi dalino pažadus. Visuomenėje lūkesčiai yra smarkiai užaukštinti – mes tai akivaizdžiai matome. Tuo metu verslo lūkesčiai yra smarkiai prastėjantys.

Jei mes bandysime įgyvendinti visus lūkesčius, kurie yra tiek aukštai, kad visų jų patenkinti neįmanoma pagal valstybės galimybes, todėl turime ieškoti balanso. Manau, kad šiame biudžete tas balansas yra surastas tinkamas. Jis vienbalsiai patvirtintas visų ministrų, o atkreipiant dėmesį į Seimo narių pasiūlymus – kaip ir kasmet visus juos atidžiai vertinsime ir pateiksime savo išvadas“, – sakė jis.

Seimo nariai po pateikimo pritarė kitų metų biudžetui. Toliau biudžetas bus svarstomas pagrindiniame Seimo Biudžeto ir finansų komitete, taip pat – visuose kituose Seimo komitetuose. Numatoma, kad kitas jo svarstymas Seime vyks lapkričio 21 dieną, o dar kitas – gruodžio 5 dieną.

Didina mokesčius

Finansų ministerija kartu su biudžetu teikė didesnius akcizus alkoholiui, benzinui, gazoliams ir kaitinamajam tabakui. Dar siūlyta išplėsti nekilnojamojo turto mokesčio bazę, sumažinti žemės mokesčio lengvatą žemės ūkio paskirties žemei.

Lietuvos parlamentarai antradienį pritarė didinamiems akcizams ir žemės mokesčio lengvatos mažinimui, tačiau grąžino tobulinti pasiūlymą dėl NT mokesčio.

Už tai, kad neapmokestinamasis NT dydis būtų sumažintas nuo 220 tūkst. eurų iki 100 tūkst. eurų, balsavo 41 Seimo narys, prieš – 26, susilaikė 25.

Opozicijos atstovė Ingrida Šimonytė prieš balsavimą sakė, kad pasiturintys žmonės, siekdami išvengti mokesčio, savo asmeninį turtą perrašys turimai įmonei.

„Tai tokiu atveju bus nusikalstama veika“, – jai atsakė V. Šapoka.

Seimo nariams taip pat pristatomi įstatymų pakeitimai, kuriais išmokos vaikams būtų padidintos 10 eurų, iki 60 eurų. Dar vienas pasiūlymas – susijęs su nemokamais pietumis priešmokyklinukams ir pradinukams. Šiems pasiūlymams Seimo nariai antradienį pritarė.

Su biudžetu pristatoma ir nauja valstybės bei savivaldybių įstaigų darbuotojų darbo apmokėjimo tvarka. Be to, siūloma didinti valstybės politikų, savivaldybių merų ir kitų pareigūnų atlyginimus. Darbo užmokestis 2020 metais turėtų paaugti ir teisėjams.

Parlamentarams dar pristatomi projektai, kurie didintų bazinę socialinę išmoką. Kartu su biudžetu Seimui pristatoma nauja Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo redakcija, naujas Transporto priemonių taršos mokesčio įstatymas.

Pageidavimų koncertas

Savo pasiūlymus valstybės biudžetui gali teikti ir Seimo nariai. Iki antradienio tik valstiečiai Eugenijus Jovaiša ir Vytautas Rastenis spėjo pasiūlyti skirti daugiau pinigų aukštųjų mokyklų pertvarkai įgyvendinti, Kultūros pasui, švietimo pagalbos specialistų, dėstytojų darbo užmokesčiui ir Švenčionių rajono savivaldybei.

Premjeras Saulius Skvernelis anksčiau sakė, kad 2020 metų biudžetas yra socialiai orientuotas.

„Labiausiai – net 761 mln. eurų – auga išlaidos socialinei apsaugai. Didės pensijos, vaiko pinigai, taip pat išlaidos socialinės globos ir kitose mums visiems labai svarbiose srityse. Vyriausybė atsižvelgė į prezidento siūlymus, ir daugeliu klausimų mūsų pozicijos sutapo.

Bazinė pensija didės sparčiau, nei augs vidutinis darbo užmokestis. Papildomos lėšos skiriamos socialinės paramos išmokų baziniams dydžiams indeksuoti, šalpos ir mažoms pensijoms papildomai didinti, socialinės globos paslaugoms teikti asmenims, turintiems sunkią negalią. Pradedama kompensuoti valstybines pensijas ir kitas socialines išmokas, kurios buvo sumažintos per krizę“, – pasakojo jis.

Biudžetas parengtas, remiantis rugsėjo pradžioje paskelbtu ūkio raidos scenarijumi. Jis numato, kad 2020 metais bendrasis vidaus produktas (BVP) augs 2,4 proc., vidutinė metinė infliacija sieks 2,3 proc., vidutinis mėnesinis darbo užmokestis (neatskaičius mokesčių) augs 7,4 proc., o nedarbo lygis sudarys 5,9 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (213)