Tai numatančias Alkoholio kontrolės ir Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymų pataisas įregistravo Seimo Priklausomybių prevencijos komisijos pirmininkė „valstietė“ Laimutė Matkevičienė.

Jei Seimas pritartų, departamento įgalioti darbuotojai (pareigūnai) turėtų teisę neplaninių patikrinimų metu atlikti kontrolinius pirkimus. Atliekant kontrolinius pirkimus, tarnybinis pažymėjimas ir sprendimas atlikti patikrinimą būtų pateikiami po atlikto kontrolinio pirkimo. Įstatymų pataisos taip pat numato, kad kontrolinio pirkimo atlikimo metu gali būti daromi vaizdo ir garso įrašai.

„Šiandien departamentas negali veikti savarankiškai, privalo tyrimo atlikimo metu prašyti tarnybinės pagalbos iš kitų valstybinių institucijų, kurioms tokia teisė suteikta. Tokia situacija neigiamai veikia departamento vykdomą pažeidimo tyrimo eigą, apsunkina tyrimo atlikimą ir didina administracinę naštą“, – sako projektą inicijavusi Seimo narė L. Matkevičienė.

2017 metų lapkričio 1 dieną įsigaliojus naujai Viešojo administravimo įstatymo redakcijai, nustatančiai, kad kontroliniai pirkimai, nepateikus ūkio subjektui teisės aktų nustatyta tvarka patvirtintos sprendimo atlikti neplaninį patikrinimą kopijos, galėtų būti atliekami tik įstatymų nustatytais atvejais. „Įstatymų priežiūrą vykdančiam departamentui įstatymuose nenumatyta teisė atlikti kontrolinį pirkimą nepateikus sprendimo atlikti neplaninį patikrinimą, o kontrolinio pirkimo atlikimas po to, kai ūkio subjektui pateikiama teisės aktų nustatyta tvarka patvirtinta sprendimo atlikti neplaninį patikrinimą kopija, netenka prasmės, nes, ūkio subjektui žinant apie atliekamą jo veiklos patikrinimą, nebus galima atskleisti tikrųjų jo ketinimų“, – sako L. Matkevičienė.

Jos nuomone, departamentui šios teisės suteikimas yra būtinas, siekiant užtikrinti, kad būtų efektyviai įgyvendinta įstatymų priežiūros funkcija, palengvinta pažeidimų tyrimo eiga, sumažinta administracinė našta, panaikinant būtinybę į tyrimą įtraukti kitas priežiūros institucijas.

„Kai kurie iš įstatymo apribojimų reikalauja faktinių aplinkybių nustatymo, todėl tiriant gautą pirminę informaciją būtina patikrinti ir nustatyti pažeidimo faktą (pvz., kaip ūkio subjektai laikosi alkoholinių gėrimų pardavimo draudžiamu laiku apribojimų, ar alkoholiniai gėrimai nedalinami nemokamai, kaip priedas prie kitų prekių, tiriant nuotolinės prekybos tabako gaminiais ir su jais susijusiais gaminiais atvejus ir pan.)“, – sako L. Matkevičienė.

Ji siūlo, kad įstatymų pataisos įsigaliotų 2020 metų gegužės 1 d.

Projektus kartu su L. Matkevičiene taip pat teikia Seimo nariai Raimundas Martinėlis, Jonas Varkalys, Aurelijus Veryga, Algirdas Sysas, Algimantas Dumbrava.