Muitai, kuriuos patvirtino Pasaulio prekybos organizacija (PPO), yra atsakomasis JAV žingsnis už ilgalaikes Europos vyriausybių subsidijas „Airbus“, kurios, JAV teigimu, padarė žalą Jungtinių Valstijų aviacijos milžinei „Boeing“.

„Mums dar liko 24 valandos. Labai tikiuosi, kad JAV pagaliau nuspręs sustabdyti šių muitų taikymą“, – pareiškė N. Calvino.

Ispanija yra viena iš Europos šalių, kuriai teks didžiausias smūgis, nes ji yra tarp „Airbus“ įkūrėjų kartu su Prancūzija, Vokietija ir Jungine Karalyste.

„Ispanija turi labai tvirtą požiūrį į tai, nes JAV keliama grėsmė yra labai tiesiogiai nukreipta į Ispanijos gaminius“, – pažymėjo ministrė per Tarptautinio valiutos fondo (TVF) metinį susitikimą.

Ji taip pat pavadino muitus Ispanijos vynui, alyvuogių aliejui ir alyvuogėms „žalingais JAV vartotojams, kurie, be abejo, yra patenkinti galėdamas vartoti šias prekes“.

Kai kurie į Vašingtoną atvykę Europos pareigūnai rengia susitikimus su savo kolegomis amerikiečiais, siekdami rasti būdą išvengti sankcijų, įskaitant Prancūzijos ekonomikos ministrą Bruną Le Maire, kuris ketvirtadienį ketina susitikti su JAV iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu, o penktadienį – su JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu.

ES šalims bus taikomi 10 proc. muitai orlaiviams ir 25 proc. muitai kitoms prekėms, tokioms kaip sūriai, viskis ir alyvuogių aliejus, taip pat kai kuriems pramonės gaminiams.

Šis sprendimas yra reikšmingiausias arbitražo sprendimas PPO istorijoje ir svarbus įvykis ilgai trukusioje „Airbus“ ir „Boeing“ mūšyje, kuris gali dar labiau paaštrinti ir taip įtemptus JAV ir Europos Sąjungos prekybos ryšius.

N. Calvino ginčą pavadino „pralaimėjimu abiem pusėms“, tačiau teigė, kad ES galėtų įvesti sankcijas Jungtinėms Valstijoms dėl subsidijų „Boeing“, anksčiau patvirtintų PPO, tačiau iki šiol neįgyvendintų.

„Taigi mes labai palaikome konstruktyvų bendravimą ir ieškome geresnio būdo elgtis vienas su kitu, konstruktyvesnio būdo elgtis vienas su kitu“, – kalbėjo Ispanijos ministrė.

„Manau, grėsmės ir muitų didinimas nėra labai išmintingas sprendimas“, – pridūrė ministrė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)