„Aš vakar pasirašiau laišką visų bankų savininkams, ar tie grasinimai, kurie buvo pasigirdę iš bankų asociacijos vadovo, kad kažkas bus branginama, kad palūkanos vartojimo ar būstui kelis sykius viršys ES (šalių. – ELTA). Tai aš tame laiške klausiau, ar tai yra bankų savininkų nuomonė. Aš įsivaizduoju, kad tie grasinimai buvo tiesiog sugalvoti Lietuvoje ir nieko bendro neturi su bankų savininkų nuomone – bankų savininkai nustato bankų politiką“, – „Žinių radijui“ sakė R. Karbauskis, pabrėždamas, kad įvedus šį mokestį bankų paslaugos gyventojams neturėtų brangti.

„Tai, manau, kad įvyks tai, kas įvyko Lenkijoje. Tas mokestis yra Lenkijoje ir paslaugos bei palūkanos nereagavo į šį mokesčio įvedimą“, – teigė jis, akcentuodamas, kad surinkta suma bus mažareikšmė bankams.

Kaip ELTA jau rašė, Lietuvos bankų asociacijos teigimu, siūlomas bankų turto mokestis reikšmingai pabrangins paskolas gyventojams bei verslui ir kitas finansų įstaigų paslaugas. Tai parodė LBA preliminari bankų turto mokesčio poveikio analizė.

Anot LBA, mokesčio įvedimas skaudžiai atsilieptų ir visai šalies ekonomikai. Ilgalaikė žala gali būti 4 kartus didesnė nei trumpalaikė nauda: į biudžetą surinkus 100 mln. eurų, šalies ūkis netektų nuo 150 iki 450 mln. eurų.

Anot analizės vadovo Viliaus Tamkvaičio, toks mokestis taip pat lemtų bankų paslaugų pabrangimą iki 8 proc. – apie 0,64 euro per mėnesį.
ELTA primena, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) teikiamu projektu siūloma nustatyti 0,4 proc. metinį tarifą bankų aktyvams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)