Net ir problemos čia panašios. „Kainos kyla, o pensijos ir atlyginimai – ne“, – paklaustas, kaip gyvena, atsakė vienas miestelyje sutiktų gyventojų.

Iš Ukrainos į Astravą atvykęs vyras tuoj pat priduria: „Kijeve tas pats, tik čia prezidentas nesikeičia, o pas mus keičiasi.“

Į vietos žiniasklaidos „ateities miestu“ vadinamą Astravą dėl atominės elektrinės (AE) statybų pastaraisiais metais atvyko keli tūkstančiai gyventojų.

Kaip DELFI sakė AE informacijos ir viešųjų ryšių vadovas Eduardas Sviridas, šiuo metu Astrave gyvena 12,5 tūkst. gyventojų.

„Planuojama, kad skaičius išaugs dvigubai, iki 25 tūkst.“, – tvirtino jis.

Sklando gandai, kad tarp atvykusiųjų yra ir buvusių uždaromos Ignalinos AE darbuotojų.

DELFI kalbintas vietos gyventojas pasakojo, kad statybos (betonavimo) darbai elektrinėje jau beveik baigėsi, todėl nemažai ukrainiečių pamažu išvažinėja. Tačiau vietoje jų atvyksta branduolinės energetikos specialistų iš Rusijos.

„Specialistai turi atvažiuoti, juk čia ne arbatinukas“, – apie darbą atominėje pajuokavo astravietis.

Laukia naujų gyventojų

Pietrytinėje Astravo dalyje pastaraisiais metais iškilo keli naujų daugiabučių kvartalai.

Išskirtinės architektūros septynaukščiuose ir penkiaaukščiuose jau gyvena ir dar apsigyvens AE darbuotojai. Čia pat jau atidaryta nauja mokykla ir vaikų darželis.

„Statybos baigtos šiemet, gyvena atominės statybininkai“, – sakė netoliese veikiančio kiosko pardavėja.

Astrave veikia keli viešbučiai. „Sun Hotel“, kuriame apsistojo DELFI, interjerą puošia keistų barzdotų vyrų portretai ir pliušiniai žaislai.

Kitame viešbutyje, jo darbuotojos teigimu, dažniausiai apsigyvena vadovaujantis AE personalas.

„Nuolat užimta, gyvena baltarusiai, rusai“, – sakė ji.

Markso ir Lenino sankryžoje

Pagrindinės Astravo gatvės – Karlo Markso ir Lenino, jų sankryžoje stovi Lenino paminklas.

Apskritai Astrave galima pastebėti Baltarusijai būdingas ryškias spalvas namų fasaduose, o bene didžiausias kičo pavyzdys – miesto ežere esanti „Meilės sala“; taip pavadinta, nes, pasitelkus vaizduotę, jos forma primena širdelę.

Astrave gausu vaistinių. Vien pagal „Google Maps“ galima rasti keturias. Kita verslo forma – baldų parduotuvė. Kai kur dar pasitaiko maisto parduotuvių, kioskų.

Kavinių negausu, o ir jos – šalia arba pačiuose viešbučiuose. Jei kada nors kilo klausimas, kokio skonio yra smėlyje pavolioto ir 5 val. 110 laipsnių temperatūroje kepto „Crocs`o“ skonis, atsakymą galima sužinoti „Sun Hotel“ restorane. Ši patirtis įskaičiuota į nakvynės kainą.

Apie Astravo AE skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (418)