„Lietuvoje veikiantis verslas skaidrėja, o įmonių vadovai vis aiškiau suvokia, kodėl atsiskaityti visuomenei apsimoka“, – pranešime sakė „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Sergejus Muravjovas.

„Šiemet pirmą kartą turime ženkliai daugiau įmonių, kurios surinko šimtą arba beveik šimtą balų. Tai aiški žinia, jog maksimalus įvertinimas nėra „misija neįmanoma“, – teigė jis.

Šiemet bendras įmonių rezultatas buvo 36 balai iš 100 galimų, 2017 metais – 32 balai, 2014 metais – 22 balai.

Palyginti su ankstesniais metais, įmonės daugiau skelbia apie būdus, kaip užkerta kelią korupcijai savo veikloje. Už šios informacijos atskleidimą šiemet jos surinko 36 balus iš 100 (2017 metais – 32 balus).

Beveik pusė įmonių (17) viešina savo etikos kodeksus, 16 – kokias dovanas galima priimti, o kokių – ne, trečdalis įmonių (13) leidžia savo darbuotojams konfidencialiai pranešti apie galimas negeroves darbe.

Šiek tiek prasčiau įmonės pasirodė atskleisdamos savo finansus. Šiemet jų vertinimo vidurkis buvo 36, 2017 metais - 37,5.

Kas trečia įmonė taip pat nurodo, kokioms verslo asociacijoms priklauso. Dažniausiai jos mini „Lietuvos prekybos įmonių asociaciją“ bei „Investuotojų forumą“, tačiau iš viso dalyvauja daugiau nei dviejų dešimčių asociacijų veikloje.

Daugiau nei pusė įmonių (23) atskleidžia savo akcininkus, beveik pusė (18) - metines pajamas.

Tyrime vertinta 40 didžiausių Lietuvoje veikiančių įmonių. Jų interneto svetainėse žiūrėta, kiek informacijos jos atskleidžia apie tai, kaip užkerta kelią korupcijai, kiek informacijos atskleidžia apie akcininkus, struktūrą ir finansus.

Tyrime vertintos įmonės atrinktos pagal 2018 metų pardavimų pajamas, viešinamas „Verslo žiniose“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)