Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) spalio 14 dieną atmetė bendrovių skundus bei paliko galioti 2017-ųjų rugpjūtį priimtą Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą. LVAT teigimu, Konkurencijos taryba pagrįstai nustatė konkurenciją ribojantį susitarimą ir įmonėms skyrė adekvačias baudas, pranešė Konkurencijos taryba.

„Pirmosios instancijos teismas tinkamai įvertino byloje nustatytas aplinkybes ir surinktų įrodymų visumą, teisingai pritaikė ginčo teisinius santykius reglamentuojančias teisės normas. Pirmosios instancijos teismas priėmė pagrįstą ir teisėtą sprendimą, todėl pareiškėjų apeliaciniai skundai juose nurodytais motyvais netenkinami“, – rašoma teismo nutartyje.

Taryba „Ecoservice“ yra skyrusi 601,7 tūkst. eurų, „Marijampolės švarai“ – 48,5 tūkst. eurų, „Ekoaplinkai“ – 4,1 tūkst. eurų baudas. Pastaroji tarybos sprendimo neginčijo, tačiau baudas visos įmonės jau sumokėjo.

„Ecoservice“ prašė sumažinti jai skirtą baudą iki 23,8 tūkst. eurų, o „Marijampolės švara“ nenurodė sumos, tačiau taip pat prašė sumažinti baudą.

„Ecoservice“ ir „Marijampolės švara“ pripažino pažeidusios Konkurencijos įstatymą. „Marijampolės švara“ taip pat teigė, kad taryba turėjo nutraukti tyrimą, nes nebuvo nustatyta reali ekonominė žala.

2016 metais Konkurencijos taryba nustatė, kad „Ekoaplinka“, „Ecoservice“ ir „Marijampolės švara“, dalyvaudamos 2015 metų Marijampolės apskrities atliekų tvarkymo centro organizuotame komunalinių atliekų tvarkymo konkurse, derino pasiūlymus ir taip ribojo konkurenciją.

Tai galėjo lemti didesnes atliekų tvarkymo kainas vartotojams, teigė taryba.

Teismai bendrovių skundus atmetė ir konstatavo, kad nėra pagrindo mažinti skirtas baudas.

LVAT taip pat atmetė „Marijampolės švaros“ argumentus, kad tyrimas turėjo būti nutrauktas, nes esą bendrovių veiksmais nebuvo padaryta esminė žala. Teismas nurodė, kad konkurentai buvo susitarę nustatyti kainas, o tai riboja konkurenciją. LVAT pabrėžė, kad tokiu atveju nebūtina nustatyti realios ekonominės žalos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)