Nuo stiklų pakėlėjo iki išmanaus radaro

Jeigu iki šiol daugeliui lietuvių prekės ženklas „Continental“ asocijuojasi tik su automobilių padangomis, darbą pradėjusi gamykla šiuos stereotipus greitai paneigs.

„Continental“ produkcijos rasite beveik kiekviename, Europoje pagamintame automobilyje. Tai ir stiklų pakėlėjai, įvairūs davikliai, sėdynių, stoglangių reguliavimo sistemos, kita automatika. Taip pat sudėtingi elektroniniai komponentai, iš kurių dažniausiai vartotojų sutinkami naujuose automobiliuose esantys bekontakčiai telefonų įkrovikliai. Nuo šio visa tai bus gaminama čia, Lietuvoje“, – apie Kauno LEZ darbą pradedančią gamyklą pasakojo bendrovės „Continental Automotive Lithuania“ vadovas Shayan Ali.

Būtent čia gims ir itin sudėtingi automobilių elektroniniai komponentai – saugumo sistemos, atstumą iki kliūties matuojantys, automatinio stabdymo sistemų „akys“ – radarai. Netgi ateities technologijos, leisiančios visus automobilius sujungti į vieną tinklą, kuriame jie keistųsi informacija apie judėjimo trajektorijas, greičius. Toks tinklas leistų bet toli vienas nuo kito esantiems automobiliams „matyti“ vienas kitą bei išvengti susidūrimo,

„Continental“ darbuotojus ugdo patys

Šiuo metu bendrovėje „Continental Automotive Lithuania“ dirba arti dviejų šimtų žmonių. Šių metų gale jis padidės iki 220, o po kurio laiko, galutinėje bendrovės plėtros stadijoje, darbuotojų skaičius pasieks 1000 žmonių.

Dabar bendrovė aktyviai samdo įvairių sričių specialistus – inžinierius, programuotojus, kokybės kontrolierius, testuotojus, operatorius ir t.t.

Shayan Ali
Bendrovės vadovas S. Ali pripažįsta – ieškant specialistų, pirmiausia orientuojamasi į vietos darbo rinką. Tačiau čia, vietoje, rasti reikiamą kvalifikaciją turinčių specialistų nėra taip paprasta. Vienas pagrindinių kriterijų, ne tik savo srities išmanymas, bet ir darbo patirtis. Deja, jos lietuviai dažniausiai neturi, nes tiesiog nėra kur įgyti. Juolab, korporacijos valdomose gamyklose naudojama specifinė įranga, o darbas su ja reikalauja specifinių žinių bei įgūdžių.

„Mes tai suprantame. Juk negalima įgyti patirties, kai to nėra kur padaryti. Todėl apmokyti naujus mūsų darbuotojus pakvietėme itin aukštos kvalifikacijos specialistus iš kitų „Continental“ įmonių. Būtent jie perteikia savo patirtį, darbo vietoje apmoko mūsų naujus darbuotojus“, – pasakoj S. Ali.

Bendrovės vadovas minėjo, jog šiuo metu Kaune dirba tarptautinis, multikultūrinis kolektyvas, darbuotojai atvykę iš 10 pasaulio šalių.

Kratosi pigių darbininkų ieškančio darbdavio etiketės

Paklausus apie prielaidas, esą korporacija investuoja Lietuvoje tik dėl pigios darbo jėgos, o didžioji darbo dalis, įvairių komponentų surinkimas bus atliekamas rankomis, S. Ali tai pavadino mitu.

Pasak jo, renkantis šalį plėtrai – niekada nebuvo orientuojamasi į darbo jėgos pigumą.

Sprendimą investuoti Lietuvoje 95 mln. eurų, pasirinkti Kauną lėmė visai kitos priežastys. Tai palanki verslui aplinka bei šalia esantis mokslinis potencialas – Kauno technologijos universitetas, ruošiantis įvairaus profilio inžinierius. S. Ali tikina, jog renkantis lokaciją plėtrai pagrindiniu tikslu buvo siekis surasti kvalifikuotos darbo jėgos potencialą.

„Mūsų vizija – suteikti darbuotojams aiškią profesinio tobulėjimo viziją bei galimybes. Net ir tuos darbuotojus, kurie dirba mažiausiai specifinių žinių reikalaujantį darbą, kurių funkcija kitur būtų laiku paspausti mygtuką, mes apmokome, kad jie galėtų savarankiškai priimti sprendimus, suvoktų vykstančius procesus“, – pasakojo bendrovės vadovas.

Ragina sugrįžti emigrantus

Aukščiausius techninius standartus atitinkančią gamyklą valdančios bendrovės „Continental Automotive Lithuania“ direktorius S. Ali džiaugiasi, jog į darbo skelbimus atsiliepė bei sėkmingai įveikę atranką joje įsidarbino apie dešimt užsienyje gyvenusių lietuvių. Ateityje tikimasi sulaukti jų dar daugiau.

„Mes raginame lietuvius grįžti į gimtinę. Jeigu dirbę užsienio įmonėse, patirties sukaupę specialistai anksčiau tiesiog neturėjo kur susirasti jų kvalifikaciją atitinkančio darbo, dabar tam esame mes“, – sakė S. Ali.

Paklausus, ar bendrovėje aukštos kvalifikacijos specialistams mokami atlyginimai atitinka kituose „Continental“ padaliniuose, pavyzdžiui veikiančiuose Vokietijoje, gaunamus atlyginimus, S. Ali tikino, jog laikomasi principo kiekvienoje šalyje atsižvelgti į atlyginimų vidurkį bei pragyvenimo lygį.

„Vokietija – brangi šalis, tad normalu, jog žmonės ten daugiau uždirba, tačiau daugiau ir išleidžia. O kviesdamas emigrantus sakau, jog čia, Lietuvoje, išlaidos pragyvenimui ženkliai mažesnės, nei kitose šalyse“, – sakė įmonės direktorius.

Pasak jo, atlyginimo dydis, renkantis darbdavį nėra pats esminis faktorius. Daug ką lemia pati darbo atmosfera bei kultūra, darbdavio teikiamas vadinamasis „gerovės paketas“, galų gale – aiškios tobulėjimo galimybės.

Išspręstos dar ne visos problemos

Dar 2017 metais korporacijai „Continental“ paskelbus apie grandiozinius planus per penkerius metus Kauno LEZ investuoti rekordinę 95 mln. eurų sumą bei sukurti 1000 naujų darbo vietų, imta kalbėti apie kita problemą – Kaune nėra nei „anglakalbių“ darželių iš užsienio atvyksiančių specialistų vaikams, nei mokyklų.

„Tai iš tiesų rimta problema, su kuria susiduria su šeimomis iš kitų šalių atvykę mūsų darbuotojai“, – sakė sostinėje su savo šeima gyvenantis S. Ali.

Anot jo, Kaune veikai vos du privatūs darželiai, kuriuose su vaikais bendraujama ne tik lietuviškai, net ir angliškai, o tokios vidurinės mokyklos nėra nei vienos, kai sostinėje veika net dvi.

„Manau, jog Kaunas šioje srityje turi kur tobulėti. Suprantu, jog iki šiol gal ir nebuvo daug poreikių, tačiau besiplečianti mūsų įmonė su savo tarptautiniu kolektyvu neabejotinai gali tapti šiuo stimulu“, – vylėsi S. Ali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (149)