„Susigundžiau šiais pinigais ir iš karto tame pačiame bankomate juos įnešiau į savo sąskaitą“, – šiandien pripažįsta 46 metų Raseinių gyventojas Juozas S.

Anksčiau reikalų su teisėsauga niekada neturėjęs vyras dėl to, kad pagrobė svetimus pinigus, buvo patrauktas baudžiamojon atsakomybėn ir net nuteistas – dėl vagystės iš bankomato Juozui S. teismas skyrė 500 eurų baudą.

Be to, nuteistajam teko grąžinti ne savo paimtus pinigus – 240 Eur. Šių pinigų buvo netekęs banko klientas, tačiau bankas jam jų negrąžino – pasiūlė kreiptis į policiją, nes banko kompiuteriai rodė, kad pinigai jam vis dėlto buvo išmokėti.

Visa ši istorija nutiko Raseiniuose, Domininkonų g., prie „Swedbank“ priklausančio bankomato, kai vienas banko klientas nutarė iš savo sąskaitos nusiimti grynųjų pinigų.

„Nuėjęs prie bankomato įdėjau „Swedbank“ mokėjimo kortelę, surinkau PIN kodą ir norimą išsigryninti pinigų sumą – 240 Eur, – policijai pasakojo banko klientas. – Netrukus bankomato ekrane užsidegė juoda juostelė su užrašu apie tai, kad nėra lėšų. Maždaug po 10 sekundžių ekrane užsidegė kitas užrašas, klausiantis, ar noriu baigti operaciją, ar – ją tęsti. Kadangi nebuvo lėšų, paspaudžiau mygtuką, kuriame buvo nurodyta baigti operaciją. Bankomatas man atidavė kortelę – netrukus į telefoną buvo atsiųstas SMS pranešimas, kad iš mano sąskaitos buvo išgryninti 240 Eur, nors bankomato ekrane užrašas, kad skaičiuojami pinigai, nebuvo pasirodęs. Tada iš naujo pabandžiau atlikti tą pačią pinigų išgryninimo operaciją, bet ekrane vėl pasirodė užrašas, kad nėra lėšų.“

Kadangi pinigų nepavyko nusiimti, banko klientas nuvyko prie kito bankomato, bet čia ekrane pamatė užrašą, kad sąskaitoje trūksta lėšų. Tai vyrą labai nustebino, nes jis žinojo, kad sąskaitoje pinigų yra.

„Grįžęs į namus prisijungiau prie elektroninės bankininkystės, nes norėjau pasitikrinti sąskaitos likutį – labai nustebau, kai pamačiau, kad mano sąskaitoje tebuvo likę 2,28 Eur, – sakė banko klientas. – Be to, sąskaitos išklotinėje buvo nurodyta, kad nuo mano sąskaitos nuimti 240 Eur. Iš karto paskambinau trumpuoju „Swedbank“ telefono numeriu ir viską papasakojau atsiliepusiai darbuotojai. Ši pasakė, kad tai yra techninės kliūtys ir pinigai per 15 dienų bus grąžinti į sąskaitą. Kai per nurodytą laiką pinigai į sąskaitą nebuvo grąžinti, prisijungiau prie „Swedbank“ elektroninės bankininkystės ir radau man banko atsiųstą žinutę, kurioje buvo rašoma, kad naudojantis mano mokėjimo kortele buvo atlikta 240 Eur grynųjų pinigų išėmimo operacija, pinigai išmokėti ir paimti, o pinigų išėmimo metu prie bankomato buvo kitas asmuo, kuris yra identifikuotas.“

„Swedbank“ klientas sakė, kad banko darbuotojai laiške jam nurodė, jog niekuo negali padėti ir dėl kito žmogaus pasisavintų pinigų pasiūlė kreiptis į policiją.

„Banko darbuotojai man rašė, kad bankas, gavęs paklausimą iš policijos, pateiks visą turimą informaciją, – teigė vyras. – Be to, laiške buvo rašoma, kad ateityje rekomenduoja iš bankomato paimti tiek kortelę, tiek grynuosius pinigus, nors jų man bankomatas neišdavė.“

Perskaitęs banko laišką, raseiniškis nuvyko į policiją, kur buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Jo metu nustatytas kitas „Swedbank“ klientas, kuris pasiėmė ne savo pinigus.

Praėjus daugiau kaip pusantro mėnesio, buvo sulaikytas Juozas S. – per apklausą jis prisipažino, kad bankomatas jam „padovanojo“ pinigų, kuriuos šis iš karto įsidėjo į savo sąskaitą banke.

„Tą dieną priėjau prie bankomato, žmonių daugiau nebuvo, ir staiga pamačiau, kaip iš bankomato angos išlenda pinigai, – sakė Juozas S. – Nustebau, kaip taip gali būti?! Kadangi šalia nebuvo jokio žmogaus, susigundžiau ir pinigus paėmiau sau – jų net neskaičiavau. O paskui į bankomatą įdėjau kortelę ir savo sąskaitą papildžiau savo bei rastais bankomate pinigais.“

Vyras neslėpė, kad suprato, jog ima svetimus pinigus. „Pinigai tebėra mano banko sąskaitoje, jų neišleidau“, – netikėtai praturtėjęs raseiniškis tikino, kad gailisi dėl savo poelgio ir pažadėjo iš karto atlyginti žalą nukentėjusiajam.

Pažadą vyras ištesėjo iš karto – susisiekęs su nukentėjusiuoju pinigus grąžino ir šio atsiprašė. Tačiau tai tik iš dalies sušvelnino jo padėtį – baudžiamoji byla buvo perduota teismui, šis nutarė, kad už nedidelės vertės svetimo turto pagrobimą vyras į valstybės biudžetą turės sumokėti baudą.

„Swedbank“ yra skelbęs, kad kiekvieną mėnesį bankomatuose išgrynintus pinigus pasiimti pamiršta iki 60 klientų. Banko darbuotojų teigimu, geriausia rastų banknotų neimti, nes bankomatai turi automatinę pinigų įtraukimo funkciją – per 15 sekundžių pinigai grįžta atgal. Bankomatuose yra įrengta vaizdo fiksavimo įranga, kuri pagal operacijos laiką gali atsekti asmenis, kurie tuo metu buvo šalia bankomato. Jei pinigai pasisavinami, tai prilyginama vagystei, tad pranešama policijai, ir ši pradeda ikiteisminį tyrimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (158)